Ukoliko ste ljubitelj ove slastice svakako zavirite u recept koji s nama dijeli Josip Gavran s bloga Woodie Foodie i zasladite si ovaj neradni dan usred radnog tjedna.
Sastojci
Tijesto
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 130 ml ulja
- 6 g praška za pecivo
- 400 g brašna
Nadjev (opcionalno)
- 70 g maka
- 50 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 žličica domaćeg ruma
Agda – preljev
- 200 g šećera
- 400 ml vode
- 1 limun
Priprema
Mikserom sjedinite jaja i šećer, a zatim postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo te umijesite tijesto rukom (ako vam kojim slučajem tijesto bude ljepljivo nastavite dodavati brašno dok se to ne promijeni).
Oblikujte kuglice veličine malo većeg oraha, utisnite sredinu pa dodajte pola žličice nadjeva pa zatvorite nadjev unutar iste oblikujući ponovno kuglicu. Ribežom pritisnite kuglicu, rukom malo suzite utisnuti komad pa ga još jednom pritisnite ribežom (tako da dobijete lijep, duguljast komad).
Hurmašice složite u lim za pečenje suhog dna pa ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C, oko 21 minutu (dok ne porumene).
Dok se hurmašice peku napravite agdu tako što ćete šećer otopiti u vodi konstantno miješajući. Po završetku dodati limunov sok i ostavite sa strane.
Kada su hurmašice gotove, još dok su vruće prelijte ih agdom, prekrijte aluminijskom folijom i ostavite preko noći kako bi upile taj sok.
Fotografije: Woodie Foodie