Stollen

Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe pripremila je jedan od tipičnih božićnih kolača – Stollen.

Sastojci
Tijesto
  • 600 g glatkog brašna
  • 40 g kvasca
  • 120 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dl mlijeka
  • 170 g maslaca
  • 2 dl kiselog vrhnja
Voće i začini za tijesto
  • 100 g grožđica
  • 3 žlice ruma
  • 100 g sušene papaje
  • 100 g brusnica
  • 100 g suhih marelica
  • 120 g badema
  • 100 g oraha
  • ribana korica naranče i limuna
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • ½ žličice kardamoma
  • ½ žličice anisa
Ukrašavanje
  • 20 g maslaca
  • 50 g mljevenog šećera
Priprema

Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti 10 minuta.

Grožđice i brusnice preliti rumom i ostaviti sa strane.

U prosijano brašno dodati šećer, uzdignuti kvasac, otopljeni maslac, jaja i vrhnje te umijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Tijestu dodati grožđice i brusnice, narezane marelice, bademe i orahe te ostale navedene sastojke. Umijesiti, pokriti i ostaviti 30 minuta.

Tijesto podijeliti na 2 dijela, razviti, preklopiti i staviti na masni papir. Ispod masnog papira položiti 2 pravokutnika folije kako bi mogli načiniti kalup za stollen. Oblikovati kalup, stollene položiti na lim za pećenje, pokriti i ostaviti na toplom 20 – 30 minuta.

Kolač peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 45 – 50 minuta. Po potrebi, stollen pred kraj pečenja prekriti masnim papirom.

Kolač malo ohladiti, premazati otopljenim maslacem i posuti šećerom u prahu.

Hladan kolač uviti prozirnom folijom i ostaviti nekoliko dana kako bi začini pustili svoju aromu.

Fotografija: Od slatkoga slađe

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.