Srneći hrbat

Danas smo vam pripremili još jedan božićni kolač koji, zahvaljujući posebnom kalupu u kojemu se priprema, može poslužiti kao ukras svakom stolu.

Sastojci
Srneći hrbat
  • 70 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g krušnih mrvica
  • 150 g lješnjaka
  • 25 ml ruma
Čokoladna glazura
  • 200 g čokolade
  • 50 g maslaca
Priprema
Srneći hrbat

Na pari otopite maslac i čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim pomaknite s vatre i ostavite sa strane da se ohladi.

Lješnjake popržite na tavi, ostavite da se ohlade, a zatim ih sameljite na sitno.

Upalite pećnicu na 180⁰C s ventilatorom.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dodajte rum, samljevene lješnjake i krušne mrvice te sve sjedinite mikserom. U ovu smjesu dodajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca.

Bjelanjke istucite u čvrsti šlag pa ih malo po malo, ručno miješajući pjenjačom, dodajte dobivenoj smjesi.

Veliki kalup za srneći hrbat poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) pa u njega ulijte pripremljenu smjesu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta (čačkalicom provjerite je li kolač pečen).

Pečeni kolač izvadite iz kalupa te ga pustite da se ohladi.

Čokoladna glazura

Čokoladu razlomite na komadiće i stavite u staklenu posudu. Dodajte joj maslac iskidan na tanke komadiće pa ih stavite u mikrovalnu na srednju temperaturu oko pola minute. Provjerite je li otopljeno te ukoliko nije vratite još malo (dok se ne otopi). Otopljenu čokoladu malo promiješajte žlicom pa prelijte po kolaču (cijelom dužinom). Malo izravnajte nožem po vrhu kolača te pustite da se glazura sama ocijedi sa strana kolača.

Prije nego što se glazura stisne, pospite očišćene bademe iskidane na tanke trakice preko cijelog kolača.

Kolač poslužite uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Napomena

Umjesto lješnjaka, za izradu kolača možete koristiti orahe ili bademe.

Ukoliko nemate veliki kalup za srneći hrbat, možete koristiti i dva manja.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar, Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.