Slatka povijest čokoladnog tartufa

Ova ukusna slastica ime je dobila po jestivoj gljivi kojoj nalikuje, a izrađuje se isključivo od ganachea uvaljanog u kakao prah ili prepržene orašide.

Truffle, odnosno čokoladni tartuf je slastica, tradicionalno izrađena od čokoladnog ganachea prekrivenog čokoladnom ljuskom te uvaljana u kakao u prahu ili sjeckane pržene orašide.  Najčešće se izrađuje u konusnom ili zakrivljenom obliku. Ova je slastica ime dobila po neodoljivoj sličnosti s jestivim gljivama,  tartufima.

Izvorni je francuski čokoladni tartuf bio kugla ganachea uvaljana u kakao prah. Prema legendi, čokoladni tartuf nastao je u kuhinji francuskog kulinarskog diva Augusta Escoffiera, tijekom 1920-ih. Priča kaže da je jednog dana njegov pripravnik, dok je pokušavao napraviti kremu za tijesto, slučajno ulio vruću kremu u zdjelu s komadima čokolade, umjesto u drugu posudu. Kad je smjesa otvrdnula, shvatio je da ju može oblikovati rukama te je stvorio neravne, bezlične kuglice. Nakon što je kuglice uvaljao u kakao prah bio je zadivljen sličnošću kuglica s luksuznim tartufima iz francuske regije Périgord i piemontskog područja Italije. Upravo tako je ova slastica dobila ime.

Postoji  nekoliko vrsta tartufa, a to su francuski, švicarski, europski te američki tartuf.

Francuski tartufi rade se od vrhnja i čokolade, a zatim se valjaju u kakao ili prepržene orašide. Imaju kratak rok trajanje te ih je potrebno konzumirati u roku nekoliko dana od dana izrade.

Izvor: Freepik

Švicarski se tartufi dobivaju ulijevanjem otopljene čokolade u kipuću smjesu mliječne kreme i maslaca, koja se zatim stavlja u kalupe kako bi se postigao željeni oblik prije valjanja u kakao prah. Njihov je rok trajanja vrlo kratak te ih se treba konzumirati u roku nekoliko dana od dana izrade.

Američki tartuf je jajolik, čokoladno presvučeni tartuf, izrađen od smjese tamne i mliječne čokolade s mliječnim mastima i, u nekim slučajevima, stvrdnutim kokosovim ulje. Za američki tartuf zaslužan je Joseph Schmidt, čokolatjer iz San Francisca te utemeljitelj Joseph Schmidt Confectionsa, koji ga je osmislio sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Fotografije: Freepik, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.