Svaki narod ima svoju tradiciju vezanu za blagdane, a u Francuskoj je Galette des Rois neizostavna tradicionalna slastica za proslavu blagdana Sveta tri kralja koja sa sobom vuče zanimljive običaje.
U Francuskoj se blagdan Sveta tri kralja obilježava izradom posebne tradicionalne slastice – Galette des Rois koja sa sobom vuče tradiciju iz XIV. stoljeća.
Riječ je o slastici okruglog oblika – koji simbolizira sunce, napravljenoj od lisnatog tijesta, punjenoj frangipane kremom od mljevenih badema, maslaca, jaja i šećera.
No, ono što ovu slasticu čini posebnom je porculanksa ili glinena figurica, koja se na francuskom naziva la fêve, koja se stavlja unutar slastice, a koja prema tradiciji onu osobu koja ju pronađe u svom komadu taj dan čini kraljem ili kraljicom.
Osim figurice u torti, karakteristična je i kartonska kruna koja se stavlja u sredinu.
U prošlosti je la fêve predstavljalo zrno graha koje je simboliziralo plodnost i dolazak proljeća, no od 1875. grah je zamijenjen porculanskim ili glinenim figuricama, a u današnje vrijeme čak i plastičnim.
Nekoć se slastica dijelila tako da se najmlađi član obitelji skrije ispod stola i određuje tko će dobiti koji komad slastice, kako ne bi bilo namještanja, a onaj tko pronađe privjesak u svom komadu postaje kralj ili kraljica te osim privjeska dobiva i kartonsku krunu, ali i bira svoje „suputnike“.
Slastica se dijelila na onoliko komada koliko ima ukućana uz jedan dodatni komad koji se nazivao part du pauvre, a koji je bio namijenjen za siromaha ili gosta u kući.
Iako se u prošlosti ova slastica jela točno na blagdan Sveta tri kralja, danas je zbog radnih obaveza ovaj običaj malo izmijenjen te se jede prve nedjelje nakon Nove godine kako bi obitelj mogla biti na okupu za vrijeme kušanja slastice.
Pravilo je da se Galette de Rois jede od dvanaestog dana nakon Božića do početka fašnika.
Gotovo svaka pekarnica u Francuskoj od početka siječnja u svojoj ponudi ima ovu slasticu, a osim originalne verzije sa frangipaneom tu su i dvije izvedenice: galette s punjenjem od jabuka te galette s punjenjem od čokolade.
U Provansi i na jugu Francuske, ova je tradicionalna slastica zamijenjena s Brioche des Rois – briošom prekrivenim kandiranim voćem.
Danas postoje brojne verzije ovih slastica u kojima poznati slastičari na temelju originalnih recepata stvaraju svoje moderne verzije.
Zanimljiva je činjenica vezana za ovu slasticu, da se svake godine tijekom tradicionalnog prijema u Elizejskoj palači služi velika galetta promjera 1,2 m, za otprilike 150 osoba, no u nju se ne stavlja la fêve jer ne bi bilo prikladno pronaći kralja u predsjedničkoj palači Republike.
Izvor: frenchmoments.eu, connexionfrance.com, toronto.consulfrance.org