Slastičarstvo na prvom međunarodnom studiju gastronomije u Hrvatskoj

Visoka škola Aspira u listopadu prošle godine pokrenula je međunarodni studij gastronomije na kojem će polaznici kroz predavanja i stručnu praksu te brojne posjete i putovanja naučiti sve što im je potrebno za samostalni rad.

Studij Gastronomije Visoke škole Aspira s provođenjem programa započeo je u listopadu 2016. Ovo je prvi međunarodni studij gastronomije u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji.

Polaznici se na studij mogu upisati u dva grada, u Splitu i u Zagrebu. Za upis je dovoljno imati završenu srednju školu i položenu državnu maturu, ako je škola završena u Hrvatskoj. Ukoliko polaznici nemaju položenu državnu maturu, pristupaju razredbenom testu Visoke škole Aspira. Postupak upisa započinje prijavom nakon čega polaznici koji već imaju položenu  maturu obavljaju razgovor sa Stručnim vijećem Visoke škole Aspira, dok polaznici koji nemaju položenu državnu maturu prvo pristupaju razredbenom testu, a zatim obavljaju razgovor sa Stručnim vijećem. Ove godine razredbeni su se testovi održali 6. srpnja u Splitu te 10. srpnja u Zagrebu. Posebnost ovoga programa je da će studenti iz Splita  moći provesti jedan semestar u Zagrebu, i obrnuto te na taj način intenzivno upoznati još jedan dio gastronomske karte Hrvatske, ali i povezati se sa kolegama.

Na studiju je slastičarstvo zastupljeno u kolegijima: Kulinarstvo u hotelijerstvu i turizmu te kroz izborni kolegij Slastičarstvo. Kroz moderne oblike nastave studenti aktivno rade, vježbaju i uče od mnogih uglednih chefova među kojima su: Andrej Barbieri, Danijel Đekić, Nikola Eterović, Denis Galić, Dino Galvagno, Vincenzo Guarino (nositelj Michelinovih zvjezdica), Mate Janković, Michael Noss, Branko Ognjenović, Ivan Pažanin, Braco Sanjin, Zdravko Tomšić, Denis Zembo, Hrvoje Zirojević i drugi. Za slastičarski dio zadužene se Anne Marie Šurlin te Marija Gudelj.

Praktična nastava (kuharske radionice) za studente Gastronomije se održavaju u Aspirinom suvremeno uređenom kuhinjskom praktikumu koji svim studentima omogućuje rad na zasebnim radnim jedinicama, dok chefa mentora prate putem video monitora kako bi što bolje vidjeli što mentor radi.  Praktična nastava zastupljena je od prve godine studija i izvodi se u renomiranim hotelima i restoranima u trajanju od 80 sati na prvoj i drugoj godini dok se na trećoj godini cijeli proljetno-ljetni semestar provodi  praktična nastava u trajanju od 640 sati. Studenti preko Dana karijera, centralnog događaja koji se održava u Aspiri svake godine,  sami biraju hotel ili restoran gdje žele obavljati praktičnu nastavu kroz kolegij Stručna praksa. Kroz praktičnu nastavu imaju priliku učiti od renomiranih chefova u vrhunskim hrvatskim i inozemnim ugostiteljskim objektima i hotelima. Na taj način stječu  konkretna znanja i vještine primjenjive na tržištu rada te se na najbolji mogući način upoznavaju s poslom kojeg će u budućnosti raditi. Aspira je ostvarila niz suradnji s elitnim ugostiteljskim kućama, čiji kuhari i F&B menadžeri spremno dijele svoja iskustva i znanja sa studentima. Kulminacija i svojevrstan konačni prikaz rezultata ovakve prakse studenti prikazuju kroz završni rad.

Studenti praktičnu nastavu mogu odraditi u najprestižnijim hrvatskim i inozemnim restoranima: Monte, Pelegrini, Oźlata, Zinfandel, Braceria, Nautika, Zrno Soli, Castello di Spaltena i mnogim drugima. Također, na posljednjoj godini studija odlaze na studijsko gastro putovanje u Italiju gdje u prestižnom i nagrađivanom restoranu uče od vrhunskih stručnjaka.

Neka znanja i vještine koje će stječi budući slastičari su: analiza slastičarstva u cjelokupnoj gastronomskoj ponudi, definiranje nabave i djelovanje slastičarnice, analiza suvremene slastičarske trendove, kontrola nabave sastojaka za izradu pekarskih i slastičarskih proizvoda, analiza različitih suvremenih slastičarskih trendova te priprema tradicionalnih i suvremenih slastica. Broj studenata Gastronomije na Visokoj školi Aspira otprilike je jednak broju klasičnog razreda u školi jer je na taj način moguće ostvariti individualni pristup te svakom studentu posvetiti pažnju.

Školarina za studij Gastronomije iznosi 39.700,00 kn za plaćanje u gotovini, odnosno 42.800,00 kn za obročno plaćanje.

U cijenu školarine uključeni su: vrhunski međunarodni predavači iz područja ugostiteljstva i turizma, praksa u vodećim svjetskim restoranima i hotelima te mogućnost zapošljavanja, kuharske radionice s uvaženim mentorima iz struke, sudjelovanje na Danu karijera, susreti s poslodavcima i vrhunskim stručnjacima iz područja struke, gastro izleti u Hrvatskoj i inozemstvu, učenje o sommelierstvu, učenje talijanskog i francuskog jezika, radna odijela za kuhinju, sanitarna iskaznica, svi potrebni nastavni materijali na sustavu za e-učenje i u knjižnici, besplatno korištenje Sveučilišne knjižnice te popusti na brojne sadržaje u gradu.

Fotografija: Aspira

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.