Škola slastičarstva sa Suzanom Kvesić: lijevano tijesto

U prvom tekstu Škole slastičarstva Suzana Kvesić nam otkriva male tajne uspješne pripreme lijevanog tijesta.

Osnovni sastojci za izradu baznog lijevanog tijesta su glatko brašno, tekućina, jaja i sol i to u točnom omjeru kako bi se tijesto moglo lijevati.

Pravilo za pripremu ove vrste tijesta je da se sastojci spajaju iz gušće prema rjeđoj smjesi jer se postepenim dodavanjem tekućine lakše razbijaju grudice pa tekstura postaje glatka.

Najčešća tekućina koju se koristi za izradu je mlijeko, ali može se dodavati i mineralna voda, slatko vrhnje ili čak pivo te razrijeđeno vino. Za slatku varijantu, tijestu se može dodati: šećer, vanilin šećer, koricu limuna, slatko vrhnje, rum…

Najbolje bi bilo da izrađeno tijesto prije upotrebe odmori u hladnjaku jer se na taj način sprječava žilavost palačinke.

Pjenastiju i rahliju strukturu tijesta postiže se dodavanjem tučenih bjelanjaka ili slatkog vrhnja, a grublju uz pomoć oštrog brašna.

Najpoznatije slastice od lijevanog tijesta su: palačinke, wafle, pancakes, clafoutis, a mi danas za primjer imamo palačinke.

Fotografija: Unsplash

Video: Suzana Kvesić

Suzana Kvesić
Suzana Kvesić

Hrvatska slastičarka i predavačica na Pučkom otvorenom učilištu te na visokoj školi Aspira svoje je bogato slastičarsko znanje odlučila podijeliti i s čitateljima Slatkopedije - jedinog hrvatskog portala specijaliziranog za slastice i slastičarstvo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.