Priče koje su nam dokazale da ništa nije nemoguće

Polako nam se bliži kraj prvog tjedna ove godine, a s njim stiže i kraj našeg pregleda godine. Za predzadnji pregled stoga smo ostavili priče koje su nas nadahnule i koje su nam dokazale da ništa nije nemoguće.

Tijekom prošle godine izvještavali smo o raznim slatkim temama. Svaka od njih bila nam je draga i posebna, no neke od njih su nas posebno dotaknule, dokazale nam da ništa nije nemoguće i da je za sve u životu potrebna želja i volja. U nastavku vam donosimo kratki pregled nekih od tih tema.

Može i drugačije – slatka humanitarna akcija za kraj srednjoškolskog obrazovanja

I dok se u Hrvatskoj pričalo o tomu kako su hrvatski maturanti kraj srednjoškolskog obrazovanja ponovno obilježili divljanjem i razbijanjem, nama je iz Rijeke stigla upravo drugačija priča – ona o maturantima koji su svoj oproštaj od srednjoškolskih klupa odlučili proslaviti pomažući drugima. Naime, maturanti riječke Građevinske tehničke škole su treću godinu zaredom organizirali dijeljenje palačinki i prikupljanje novca u humanitarne svrhe. Akciju pod nazivom Dizajneri časte pokrenuo je 2016. tadašnji maturant Duje Brekalo. Svake je godine prikupljeni iznos namijenjen za pomoć onima kojima je to potrebno, a ove je godine otišao Udruzi Portić.

Slatki Vrsaljko, Mandžukić i Dalić: upoznajte Slavonku koja sve pretvara u slatke figurice

U srpnju se cijeli svijet divio igri hrvatskih nogometaša, a mi smo se divili radu Slađane Prgomet, koja je vjerojatno najpoznatiju fotografiju Svjetskog nogometnog prvenstva – onu na kojoj Šime Vrsaljko spava na hrvatskoj zastavi – pretvorila u slatku figuricu. Osim toga, Srđana je napravila i hrvatskog izbornika Zlatka Dalića i reprezentativca Marija Mandžukića u slatkoj verziji, a nama je otkrila sve o tomu kako je prepoznala svoj slatki talent i koliko vremena zahtjeva izrada jedne figurice.

S freske do stola – srednjoškolski projekt „Jela s likovnih djela“

Volimo pisati o maštoviim i uspješnim učeničkim projektima, a upravo je takav bio projekt “Jela s likovnih djela“ u sklopu kojeg su učenici pripremili jela koja su pronašli na freskama u istarskim crkvama. Od slatkih jela učenici su pripremili starinsku pandešpanju (biskvitni kolač) od domaćih jaja kako bi bio žut i modernu pandešpanju s kremom od kravlje skute.

Humanitarnom palačinkijadom studenti pomažu bolesnoj djeci

Osim riječkih maturanata, svojom su nas humanošću osvojili i studenti zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji već godinama tradicionalno održavaju humanitarnu palačinkijadu u prostorijama svoga Fakulteta. Godišnje organiziraju dvije palačinkijade – ljetnu i božićnu, a svake se godine odabere jedna udruga ili ustanova kojoj će se namijeniti sav prihod.

Pinch of Amour – blog kojim nam Kristina Šaško dokazuje da ništa nije nemoguće

U prosincu smo započeli novu suradnju – onu s Kristinom Šaško, autoricom bloga Pinch of Amour koja nam svojim pozitivnim stavom, ukusnim receptima i divnim pričama dokazuje da baš ništa nije nemoguće. Naime, Kristina je prošlo ljeto saznala da boluje od tumora limfnih čvora, no umjesto da u tomu vidi prepreku, ona je bolest prihvatila kao inspiraciju. Upravo teška dijagnoza potaknula ju je da pokrene svoj blog i s brojnim čitateljima podijeli svoje divne priče i slatke recepte.

Najslađe splitske čokolade: korisnici Centra „Juraj Bonaći“ godinama u „Nadalini“ sudjeluju u izradi čokolade

Na samom kraju godine pisali smo o suradnji Splitskog centra za odgoj i obrazovanje „juraj Bonaći“ i tvornice čokolade „Nadalina“. Već nekoliko godina korisnici dva puta tjedno po nekoliko sati provode u prostorijama „Nadaline“, gdje uz podršku radnog instruktora i zaposlenika „Nadaline“ sudjeluju u procesu izrade čokolade.

Fotografije: Branimir Paškvan, Slađana Prgomet (Facebook profil Iva Ivić), Tanja Ranić Rovis, Tin Rogina, Pinch of Amour, Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonaći”

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.