Može i drugačije – slatka humanitarna akcija za kraj srednjoškolskog obrazovanja

Da kraj srednjoškolskog obrazovanja može biti obilježen dobrim djelom, a ne bespotrebnim rasipanjem brašna i jaja, treću godinu zaredom dokazali su maturanti riječke Građevinske tehničke škole.

Brojni maturanti diljem Hrvatske iz godinu u godinu posljednji dan srednjoškolskog obrazovanje, koji se ove godine održava danas, među ostalim „slave“ i bespotrebnim rasipanjem jaja i brašna – prehrambenih namirnica koje bi mogle biti potrošene na korisnije i humanije načine.

Kako to napraviti najbolje su pokazali maturanti riječke Građevinske tehničke škole koji su i ove godine na Korzu organizirali dijeljenje palačinki i prikupljanje novca u humanitarne svrhe.

Ova slatka humanitarna priča započela je 2016. kada je Duje Brekalo, tadašnji maturant ove škole, zajedno sa svojim 4D razredom (dizajneri unutrašnje arhitekture) pokrenuo ovu akciju pod nazivom Dizajneri časte.

Ime je to koje se održalo i danas jer su zasada dizajneri još uvijek jedini riječki maturanti u ovoj slatkoj akciji.  Iako sami u cijeloj priči, dizajneri, među kojima je ove godine i aktualna Miss Hrvatske Tea Mlinarić, su dokazali da se malim stvarima može napraviti puno. Naime, osim što građanima dijele palačinke, učenici skupljaju i donacije pa su tako prve godine tim donacijama Dječjem domu Tić (za nezbrinutu djecu) kupili desetak knjiga za knjižnicu, prošle su godine Centru za autizam Rijeka kupili trampolin kojem se njegovi štićenici jako vesele, a ove će godine prikupljenim sredstvima pomoći Udruzi Portić.

Među ovogodišnjim učenicima koji su tijekom ponedjeljka sudjelovali u pripremi palačinki osobito se istaknula Sara Kurnoga koja je od 8:30 do 14:30 pripremala palačinke. Građani koji su pristupili štandu bili su oduševljeni, a riječki dizajneri su i ove godine svojom slatkom akcijom postali pravi primjer za sve maturante.

Fotografije: Branimir Paškvan 

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.