Predstavljanje projekta namijenjenog obnovi gastro baštine četiri dalmatinska otoka

U Splitu će se u okviru predstavljanja projekta Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije održati i predstavljanje projekta „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“, kojemu je cilj očuvanje gastro baštine naših otoka.

U Hrvatskoj matici iseljenika u Splitu, u četvrtak 7. prosinca, u organizaciji Hrvatskog pomorska muzeja Split i Hrvatske matice iseljenika Podružnice Split održat će se predstavljanje Virtualnog muzeja iseljeništva Hrvatske, na kojem će posjetitelji dobiti uvid u budući virtualni muzej koji se pokreće uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.

U drugom će dijelu biti predstavljen program povezivanja Muzeja i odjela s udrugama koje se bave poviješću i baštinom na srednjodalmatinskim otocima. Prvi takav program „4 otoka/4 mjesta/4 recepta“ povezuje otoke Brač, Hvar, Korčulu i Vis tj. mjesta Bol, Stari Grad, Blato na Korčuli i Vis. Sva ova mjesta su izrazito iseljeničke sredine čiji su stanovnici nakon odlaska s otoka u sjećanju ponijeli i mirise tradicionalnih otočnih slastica koje su zatim pripremali u dalekim krajevima, ali najčešće na pogrešan način. Stoga je  cilj ovog projekta obnoviti i promovirati gastro baštinu u njezinom izvornom obliku.

Program će biti popraćen i predavanjima predstavnica ova četiri mjesta kojc će govoriti o tradicionalnim otočnim jelima i slasticama. Tako će o gastronomskoj baštini otoka Brača govoriti Maja Duka, o starogrojskom paprenjaku i njegovoj primjeni govorit će Vinka Tudor. Ivana Srdelić pričat će o blatskoj lumbliji i njezinom povijesnom aspektu, dok će o viškoj pogači govoriti Anela Borčić.

S obzirom na to da organizatori žele Hrvate u iseljeništvu naučiti pripremati tradicionalne recepte, 8. prosinca u 10 sati na Visokoj školi za sportski i turistički menadžment Aspira održat će radionicu na kojoj će prezentirati izradu pojedinih jela i slastica, a cjelokupna će radionica biti snimljena i objavljena na stranici Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije.

Fotografija: Blatski fižuli ustanova u kulturi

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.