Pobijedite strah od isprobavanja novih, slatkih okusa

Dragi čitatelji,

evo vam se već drugi put javljam iz prekrasne Turske. Nakon što sam u listopadu prošle godine prvi put posjetila ovu čarobnu zemlju, znala sam da ću joj se morati brzo vratiti. Prilika se ukazala i prije nego što sam mislila i evo me deset mjeseci poslije opet u Istanbulu.

Tijekom svog prvog posjeta Turskoj, isprobala sam neke od njihovih najpoznatijih slastica poput baklave i rahat lokuma. U međuvremenu sam malo istraživala i otkrila koliko još slastica postoji i što sam to prošli put propustila probati.

Na vrhu popisa slastica koje ovaj put moram isprobati tako se našao tavuk göğsü, njihov puding napravljen od pilećih prsa. Ne moram ni napominjati koliko je zgražanje moje suputnice izazvala pomisao da ja to stvarno želim probati. Ne čudi me to jer takva bi bila i moja reakcija prije nekoliko godina.

Naime, isprobavanje novih, naročito takvih, nesvakidašnjih okusa za mene je prije nekoliko godina bilo nepojmljivo. Tada nisam mogla ni zamisliti da će mi jedna od najvećih želja biti isprobati desert napravljen od pilećeg mesa.

Godinama sam igrala na sigurno i kad je u pitanju naručivanje slastica u restoranima i slastičarnicama i kad je u pitanju izrada slastica kod kuće. Omiljeni obiteljski recepti ponavljali su se iz godine u godinu i tada mi nije padalo na pamet okušati se u pripremi nekih drugačijih, u našem domu ne baš zastupljenih, kolača.

Srećom, u moj je život ušetala Slatkopedija i natjerala me da proširim horizonte, otvorim oči i shvatim da je bogatstvo okusa i zanimljivih kombinacija sastojaka jedna od ljepota slatkog života. Kolač od piletine možda i ne zvuči najprivlačnije, ali dok ga ne probam, neću moći suditi o tomu kakav je njegov okus i isplati li se, barem na trenutak, zaboraviti da jedeš piletinu u slastici.

Isto tako, dok ne probam nove recepte u vlastitoj kuhinji neću znati krije li se možda među dosad neisprobanim receptima novi omiljeni recept moje obitelji. Treba samo pobijediti strah od neuspjeha jer čak i kad nam slastica ne uspije, naučit ćemo nešto novo.

Primjerice, slastica s fotografije mnogima je izgledala privlačno, no nažalost takva nije bila. Bio je to prvi put da sam se odvažila napraviti palačinke iz pećnice i rezultat nije bio očaravajući jer su one ispale pretvrde i pomalo bezukusne, ali sam iz tog neuspješnog pokušaja izvukla neke zaključke i sigurna sam da će moje sljedeće palačinke iz pećnice biti puno bolje.

Stoga, nemojte se bojati isprobati nove okuse, nemojte se bojati pripremati nove slastice jer iz svega možete naučiti neke nove tajne, otkriti neke nove omiljene deserte i zavoljeti neku novu, neobičnu kombinaciju okusa.

S obala Bospora, uz zalogaj neodoljivih turskih slastica, pozdravlja vas

vaša Kate

Fotografije: Kate Bošković i Mirjana Bošković Smrekar

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.