• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Lokum – neizostavna turska slastica

Lokum – neizostavna turska slastica

Mirjana Bošković Smrekar 17 sij 2019 Svjetske slastice Leave a comment

Neizostavna slastica uz kavu ili čaj u Turskoj je svakako lokum, o čijem nastanku postoji više priča.

Lokum (rahat lokum) je poznata turska slastica koja je zapravo mješavina vode, šećera, škrobnog brašna i aroma. U lokum se mogu dodati sjeckani pistaciji, datulje, lješnjaci ili orasi, a može se aromatizirati ružinom ili narančinom vodicom, ili limunom. Pakira se u kutije, izrezan na kockice posute šećerom u prahu kako se ne bi međusobno lijepile.

Vrijeme nastanka nije sasvim utvrđeno pa tako neki tvrde da su ga osmislili Babilonci, 2000 godina prije naše ere, dok drugi nastanak pripisuju turskom slastičaru Bekiru Affendiju, koji je 1777. započeo vlastiti posao te u svojoj slastičarnici nazvanoj Haci Bekir osmislio slasticu u izdanju u kakvom danas poznajemo rahat lokum. Slava ove slastice s godinama je rasla pa se tako rad njegove slastičarnice nastavio te je ona i dan danas otvorena, a vodi ju peta generacija njegove obitelji.

Tradicionalno se rahat lokum servira uz šalicu ukusne crne kave.

Fotografije: Kate Bošković

lokum rahat lokum slatka baština svjetske slastice turska turske slastice 2019-01-17
Tags lokum rahat lokum slatka baština svjetske slastice turska turske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokoladne oblatne s rižom

Sljedeći članak :

Kongo šnite

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!