Petkom u jedanaest sati zvoni osječki „Knedl sat“

U spomen oslobođenja od vladavine Osmanlija, osječke crkve od XVIII. stoljeća zvone petkom u 11 sati. S vremenom je ovo neobično zvono poprimilo posve novo značenje, a Osijek postao poznat po originalnoj osječkoj knedli sa šljivama.

Kada je 14. kolovoza 1526. osmanska vojska ušla u grad, Osijek  je postao dijelom Osmanskog Carstva, pod čijom je vlašću ostao sve do 1687 godine. Zadnji osmanski vojnik grad je napustio u petak, 29. rujna, oko 11 sati. U spomen na taj događaj, u XVIII. su stoljeću osječke crkve počele zvoniti svakoga petka u 11 sati.

Kako su godine prolazile, crkve u gradu su i dalje svakoga petka u 11 sati zvonile u spomen na veliki događaj, a zvone i dan danas. No, s vremenom se razlog zvonjenja crkvenih zvona u 11 sati petkom zaboravio, a snalažljive osječke domaćice iskoristile su neobično zvono kao podsjetnik na to da je vrijeme za pripremu nemrsnog ručka, kako bi bio gotov do podneva. Na essekerskom dijalektu (mješavini njemačkog, hrvatskog i mađarskog jezika koje je govorilo lokalno stanovništvo), „Mehlspeisen Glock“ ili sat za zakuhavanje tjestenine vremenom postao je „Nudel Glock“, a onda i „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta.

Turistička zajednica grada Osijeka u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i profesorom kuharstva Ivanom Kelavom, osječkim „Knedl satom“ želi očuvati ovaj posebni dio gastronomske povijesti. Profesor Kelava oplemenio je tradicionalni recept za knedle od krumpirovog tijesta pa originalna osječka knedla sa šljivama obiluje i makom i orasima.

Fotografije: Turistička zajednica grada Osijeka

Ispis
Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.