Nougat karpati torta

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković prvi je put radila ovaj kolač jer je htjela probati tijesto koje tako smiješno izgleda ovako nepravilno napuhano, a kremu je odlučila prilagoditi sebi jer voli lješnjak, namaze od lješnjaka i sve vezano s tim.

Sastojci
Tijesto
  • 200 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 18,5 g nougat cappuccina (1 vrećica)
  • 130 g glatkog brašna
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
Krema
  • 3 pudinga okusa nougata
  • 1l mlijeka
  • 185 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 g namaza od lješnjaka
I još
  • 250 ml vrhnja za šlag (ja koristim mliječno i zaslađeno)
  • 100 g krupno mljevenih lješnjaka
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto

Vodu i maslac kuhati dok smjesa ne provri. Maknuti sa štednjaka te u to dodati brašno, prašak za cappuccino i sol. Izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

Smjesu prebaciti u posudu za mućenje, dodavati jedno po jedno jaje te jednoliko umutiti.

Kalup za tortu promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje, istresti pola smjese i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 210°C oko 20 minuta. Čačkalicom provjeriti je li tijesto pečeno. Tijesto će poprimiti čudne oblike, ali tako treba biti. Također će se spustiti nakon vađenja iz pećnice, u biti čim se pećnica otvori radi provjere čačkalicom. Isto ponoviti i s drugom polovicom smjese. Nakon vađenja iz pećnice tijesto tj. kore prebaciti na rešetku i pustiti da se ohlade.

Krema

Puding skuhati sa šećerom u uzavrelom mlijeku (pomiješati dio mlijeka i šećera prema uputama na vrećici, a ostatak šećera i mlijeka staviti da zavru). Ohladiti.

Kada je puding ohlađen, u njega dodati namaz od lješnjaka. Umutiti u jednoliku smjesu. Maslac ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša (još dok se puding kuha) te ga dobro izraditi mikserom. Tako pripremljeni maslac dodati u smjesu s pudingom.

Čvrsto umutiti šlag pa u njega umiješati mljevene lješnjake.

Slaganje torte

Na tanjur staviti prvu koru, oko nje staviti obruč (ja ne koristim obruč od kalupa, nego imam podesivi obruč koji mogu dobro stisnuti ovisno o veličini kore). Prvu kremu istresti na koru i poravnati. Na nju istresti smjesu šlaga i lješnjaka. Na to staviti drugu koru.

Torta je dosta visoka i ova druga kora skoro viri iz obruča, ali treba je lagano  pritisnuti tako da se spoji sa šlagom. Nakon toga ostaviti tortu u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.

Prije posluživanja posuti šećerom u prahu, skinuti obruč (lagano da s njim ne odu i kreme) i to je to!

Dobar tek!

Fotografije: Alica Bjeli Duduković 

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image