Njemačka je vodeći proizvođač sladoleda u EU, Hrvatska se popela za tri mjesta

I dok se 2016. na prvom mjestu našla Italija, prošle ju je godine po količini proizvedenog sladoleda prešla Njemačka.

Njemačka je najveći proizvođač sladoleda u Europskoj uniji. Pokazuju to rezultati Eurostata za 2017., prema kojoj je u toj zemlji proizvedeno 517 milijuna litara sladoleda (16,5 ukupne proizvodnje), dok je u Italiji, zemlji koja je 2016. držala prevlast u proizvodnji sladoleda, proizvedeno ukupno 511 milijuna litara, što predstavlja 16,3 posto ukupne proizvodnje. Došlo je tako do promjena snaga između dvije vodeće zemlje, ali i do značajnog pada u proizvodnji sladoleda u Italiji u kojoj je tijekom 2016. bilo proizvedeno više od 595 milijuna litara, dok je u Njemačkoj proizvodnja porasla za otprilike dva milijuna.

Stabilnu, treću poziciju na popisu i ove godine drži Francuska s 466 milijuna litara sladoleda odnosno 14,8 posto ukupne proizvodnje, a slijedi je  Španjolska koja je također zadržala mjesto iz 2016. godine.

Uz navedene zemlje, među prvih deset se, baš kao i lani našlo Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Belgija, Nizozemska i Rumunjska, dok je umjesto Norveške, u 2017. svoju poziciju među deset najvećih proizvođača sladoleda u Europskoj uniji izborila Češka.

Hrvatska je u godinu dana napredovala za tri mjesta te se prošle godine smjestila na trinaestom mjestu s ukupnom proizvodnjom od nešto više od 32 milijuna litara, dok je u 2016. bilo proizvedeno nešto više od 29 milijuna litara sladoleda.

Napomeno još da je tijekom 2017. u Europskoj uniji ukupno proizvedeno 3,138,873,061 litara sladoleda, što predstavlja mali pad u odnosu na prethodnu godinu.

Fotografija: Pexels

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.