Mramorni kolač s marcipanom

Marcipan se rijetko pojavljuje u našim receptima, ali svoje je mjesto pronašao u današnjem receptu koji potpisuju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za kalup cca 30 x 11,5 cm ili sličan)
  • 250 g mekog maslaca
  • 210 g šećera
  • 5 jaja (M)
  • prstohvat soli
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 350 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana korica jedne naranče
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 2 velike žlice kakaa
  • 30 g otopljene čokolade
  • 2 velike žlice mlijeka
  • 100 g marcipana
Ganache
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade
Priprema

Zagrijati pećnicu na175°C. Maslac i šećer pjenasto izmiksati. Jaja, svako zasebno, sol i kiselo vrhnje umiješati. Brašno i prašak za pecivo prosijati te zajedno s koricom od naranče također umiješati.

Tijesto podijeliti na tri dijela. U jedan dio umiješati burbon vanilin šećer. U drugi dio kakao, otopljenu čokoladu i mlijeko, a u treći izmrviti marcipan.

Kalup za pečenje premazati maslacem, a na dno staviti papir za pečenje. Sva tri tijesta izliti jedno preko drugoga (neka čokoladno bude u sredini) te vilicom tako izmiješati da dobijete mramorni uzorak.

Kolač peći oko 50 – 55minuta (provjeriti drvenim štapićem). Prvo ga u kalupu ostaviti da se malo ohladi, potom ga izvaditi iz kalupa i na žici potpuno ohladiti.

Za ganache tamnu čokoladu nasjeći na grube komadiće. Slatko vrhnje prokuhati te preliti preko čokolade. Miješati tako dugo dok ne dobijete homogenu masu. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kremu puniti u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom i njome dekorirati kolač.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.