Marcipan – od ljekovite slastice do neizostavne dekoracije

U prošlosti se marcipan koristio u ljekovite svrhe te se kao slastica služio u rijetkim prilikama, a danas je dekoriranje bez njega gotovo nezamislivo.

Marcipan je tvrda slastica izrađena od smjese šećera i mljevenih badema. Od ukupne količine upotrijebljenih badema, 12 posto ide na gorke bademe, koji marcipanu daju karakterističan, gorki okus. Što je udio badema u smjesi veći, to je marcipan sočniji i vrjedniji.

S obzirom na specifičan okus, mišljenja vezana uz marcipan su podijeljena, neki ga obožavaju, a neki nikako ne vole. Osim osnovnih namirnica, u marcipan se može dodati i orašaste plodove, začine, arome, likere te prehrambene boje. Najveću popularnost ova slastica ima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj te Estoniji.

Vjeruje se da potječe iz Perzije (današnjeg Irana) te da su ga Turci u srednjem vijeku donijeli u Europu. U drugoj polovici XV. stoljeća, marcipan se pojavio u Engleskoj pod nazivom marchpane, martspane, mazapan ili marchpan. Osim u Engleskoj, marcipan je postao specijalitet i na baltičkom dijelu Njemačke, gdje se posebno ističe grad Lübeck, kao veliki proizvođač marcipana.

U prošlosti se marcipan koristio isključivo u medicinske svrhe jer se smatrao slatkom ekstravagancijom, a u XVIII. stoljeću stekao je veliku popularnost i počeo se koristiti i u prehrambene svrhe, iako se i onda smatrao slasticom za posebne prilike. Danas se marcipan naveliko koristi u slastičarstvu za punjenje čokolada, dekoriranje različitih torti i kolača te izradu različitih figurica. Može se kupiti kao gotovi proizvod ili samostalno izraditi.

Fotografije: Kate Bošković, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.