Mousse torta od čokolade, kokosa i borovnica

Torte su ovog tjedna okupirale naš portal, a zadnja u nizu je ona mousse torta od čokolade, kokosa i borovnice čiji recept potpisuje Željka Macan s bloga Šparhet.

Sastojci
Biskvit
  • 5 bjelanjaka
  • 3 jušne žlice šećera
  • 3 jušne žlice brašna
  • 1 jušna žlica kakaa
Čokoladni mousse
  • 300 g tamne čokolade
  • 120 ml mlijeka
  • 3 lista želatine
  • 350 ml slatkog vrhnja
Mousse od borovnica
  • 200 g borovnica (svježih ili smrznutih)
  • 30 g šećera
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 jušna žlica gustina
  • 250 ml slatkog vrhnja
Mousse od kokosa
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 250 g mascarponea
  • 1 jušna žlica šećera u prahu
  • 1 burbon vanilija
  • 5 listova želatine
  • 2-3 žlica kokosovog brašna
Čokoladna glazura
  • 60 g tamne čokolade
  • 60 ml vrhnja za šlag
I još
  • 2 jušne žlice pekmeza od borovnica
  • 150-200 g borovnica svježih ( idu između krema)
Priprema
Biskvit

Bjelanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Špatulom lagano umiješajte brašno i kakao.

Dobivenu smjesu podijelite na 2 dijela, pecite na masnom papiru u kalupu za torte promjera 23 cm, 10 – 15 minuta, ovisno o pećnici. Bitno je da se ne presuše.

Čokoladni mousse

Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.

Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto pa umiješajte ručno špatulom u čokoladu.

Mousse od borovnica

Borovnice pospite šećerom i kuhajte na laganoj vatri  dok se šećer ne rastopi. Procijedite ih kroz sito, pritišćući donjom stranom žlice, kako bi sav sok izašao iz borovnica. Dobiveni sok pomiješajte sa limunovim sokom i gustinom i vratite na laganu vatru, uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati (otprilike 5 minuta).

Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu pomiješajte sa 250 ml tučenog vrhnja za šlag.

Mousse od kokosa

Konzervu kokosovog mlijeka dobro ohladite, tako da vam se odvoji tekući dio (najbolje je dan-dva držati u hladnjaku prije upotrebe).

Žlicom izvadite kokosovu kremu, vodu ostavite sa strane.

U kokosovu kremu dodajte 200 ml slatkog vrhnja, mascarpone, šećer i vaniliju i miksajte dok se ne zgusne.

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici, samo ju rastopite u preostalom slatkom vrhnju, koje ste prethodno stavili na vatru i ugrijali do vrenja. Želatinu miješajte dok se ne rastopi. Dodajte slatko vrhnje sa želatinom u kremu i miksajte dok se ne sjedini.

Dodajte u kremu i 2-3 žlice kokosovog brašna.

Čokoladna glazura

Čokoladu nasjeckajte, slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Miješajte dok se dobijte jednoličnu smjesu i prelijte preko torte.

Slaganje

Na tanjur prvo stavite koru/biskvit pa premažite jednom  jušnom žlicom pekmeza od borovnica. Zatim preko toga nanesite mousse od čokolade, pola količine svježih borovnica (od navedenih 150-200 g koje idu između kora) i pola količine moussa od borovnica. Preklopite drugom korom/biskvitom, ponovno premažite jednom  jušnom žlicom pekmeza od borovnica. Na to nanesite mousse od kokosa, preostalu količinu svježih borovnica, preostalu količinu moussa od borovnica i na kraju čokoladnu glazuru.

Fotografije: Šparhet

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.