Tamara Novaković: “Moje torte često nastaju iz skica s papira”

Tamara Novaković s bloga Bite my Cake nam je ispričala kako često tortu prvo skicira na papiru pa tako napravi neku novu kreaciju, a i kako bi rado objavila kuharicu ako joj se jave zainteresirani izdavači.

Godine 2011. u internetskim bespućima pojavio se blog imena Bite my Cake. Njegova je autorica Tamara Novaković, magistra engleskog jezika, koja kaže kako ovaj naziv bloga ne nosi neko posebno značenje. Naime, izbor imena bloga, kaže nam Tamara, izgledao je ovako: „Sjećam se da nas je nekoliko napisalo par imena na papiriće koje sam izvlačila i izvukla sam to ime.“

Tamara je ovaj blog pokrenula jer joj se javila želja da sve recepte koje je isprobala može urediti kako joj se sviđa te  okupiti na jednom mjestu, ali i kako bi pokazala svoje umijeće fotografiranja hrane. Iako je on u početku bio zamišljen kao blog o kolačima, s vremenom mu je dodala i nešto slanih recepata, ali danas gotovo isključivo objavljuje slatke recepte. Slatko je, kako ističe Tamara, jasno zastupljeno i u samom nazivu. „To je hobi u kojemu guštam i u kojemu se volim kreativno izraziti, više kreativnosti pronalazim u kolačima i ukrašavanju torti nego u slanim jelima. Zato se blog bavi uglavnom slatkim. Što se tiče slanih jela, više volim kada ih netko drugi pripremi za mene“ – smije se Tamara.

Kolače je većim dijelom naučila raditi sama, ali priznaje da je nešto malo naučila i od mame i bake. Kad su pak u pitanju ideje za nove recepte, njih nalazi doista svugdje – na internetu, u maminoj knjizi recepata, u receptima koji se prenose usmenim putem… Međutim, novi recepti znaju nastati i zahvaljujući kombiniranju nekih njezinih ideja ili pak kao posljedica skiciranja torti jer, kaže nam Tamara: „Često tortu skiciram i nacrtam u slojevima na papir pa iz toga nastane neka nova vlastita kreacija.“

I dok najradije priprema cheesecake, ističe da najradije jede kremšnite. Ipak, nijedna od tih slastica nije joj utjeha u teškim trenucima niti društvo u sretnim. Naime, u težim trenucima odgovara joj bilo što čokoladno, iako, kako sama priznaje, u takvim trenucima baš i nema volje za izradu kolača. Za proslavu važnih životnih uspjeha najradije bira posebne torte poput Milka torte ili Interkontinental torte. Najvjernija je svojim kolačima jer su oni napravljeni baš po njenom guštu, ali uz to rado isprobava i tuđe kolače.

Među hrvatskim slastičarima uzor je pronašla u Petri Jelenić, dok od stranih bira Dominiquea Ansela i Pierrea Hermea, čiji je dućan posjetila u Parizu i za čije kreacije kaže da su bezvremenske. Od kolega blogera, prednost daje strancima pa tako kao trenutno najdraže ističe Katherine Sabbath, „čije su kreacije zbilja lude i specifične“ te Dennisa Prescotta, Lindu Lomelino i Alishu Henderson.

Upitana za to koji su joj planovi za dalje i ima li ambicija objaviti vlastitu kuharicu, Tamara odgovara: „Daljnji su planovi ići u korak s onime što je čitateljima zanimljivo. Pod time prvenstveno mislim na razvijanje youtube kanala. Čekam da mi nova kuhinja bude gotova i da mi se iskristaliziraju neke stvari na redovnom poslu pa da mogu započeti s realizacijom toga. Kuharica s kolačima mi je oduvijek bila primamljiva ideja i u takav bih se projekt bacila odmah, kad bih imala ponudu od nekog izdavača. Dobro da ste me podsjetili na to, ovim putem pozivam potencijalne izdavače da mi se jave ukoliko su zainteresirani (smijeh). S obzirom na to da sam po struci i magistar engleskog jezika, ima prostora i za neki pisani materijal na engleskom.“

Za kraj smo je zamolili da s našim čitateljima podijeli najkorisniji savjet kad je u pitanju izrada slastica. „Najkorisniji savjet je da nešto radite s ljubavlju i strpljenjem, a strpljenja pogotovo treba u izradi kolača, naročito nekih kompliciranijih torti od više slojeva. Također, neizbježan alat bez kojega nikada ne pripremam kolače su mi svakako pjenjača i silikonska špatula, koje uvelike olakšavaju posao.“ – istaknula je Tamara.

Fotografija: Tamara Novaković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.