Mliječne pletenice

Recept za ove mliječne pletenice pronašli smo kod Matejke Buče s bloga Like Chocolate, ali smo ga mi pripremili sa svježim kvascem te smo tek neznatno promijenili postupak.

Sastojci
  • 20 g svježeg kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i brašna)
  • 350  g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 60 g omekšalog maslaca
  • 175 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
Za premazivanje
  • 1 jaje i 1 žlica mlijeka
Priprema

Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Pola kocke svježeg kvasa razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte pola žličice brašna i pola žličice šećera te prelijte vrućim mlijekom. Ostavite na toplom mjestu da se digne.

U zdjelu stavite brašno pa mu dodajte sol i šećer i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte jaje, omekšali maslac, ugrijano mlijeko i dignuti kvasac pa zamijesite elastično tijesto. Stavite ga u staklenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tijesto udvostruči.

Tijesto premijesite na lagano pobrašnjeloj plohi pa podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio rukama zarolajte u dugački valjak debljine oko 1 cm.

Ispletite pletenice presavijajući naizmjenično jedan dio preko drugo – prvo lijevi i desni, zatim gornji i donji. Na kraju podvucite kraj pletenice ispod pletenice. (Detaljne upute za pletenje pletenica pronađite na blogu Like Chocolate).

Peciva složite u lim za pečenje i ostavite da se dižu još oko 20 minuta dok se pećnica ne ugrije.

Pećnicu zagrijte na 180°C s ventilatorom.

Peciva premažite mješavinom jaja i mlijeka, a zatim ih pecite 17-20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Peciva servirajte topla ili ohlađena, samostalno ili uz neki premaz.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image