• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Mliječne pletenice

Mliječne pletenice

Kate Bošković 29 tra 2018 Recept tjedna Leave a comment

Recept za ove mliječne pletenice pronašli smo kod Matejke Buče s bloga Like Chocolate, ali smo ga mi pripremili sa svježim kvascem te smo tek neznatno promijenili postupak.

Sastojci
  • 20 g svježeg kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i brašna)
  • 350  g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 60 g omekšalog maslaca
  • 175 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
Za premazivanje
  • 1 jaje i 1 žlica mlijeka
Priprema

Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Pola kocke svježeg kvasa razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte pola žličice brašna i pola žličice šećera te prelijte vrućim mlijekom. Ostavite na toplom mjestu da se digne.

U zdjelu stavite brašno pa mu dodajte sol i šećer i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte jaje, omekšali maslac, ugrijano mlijeko i dignuti kvasac pa zamijesite elastično tijesto. Stavite ga u staklenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se tijesto udvostruči.

Tijesto premijesite na lagano pobrašnjeloj plohi pa podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio rukama zarolajte u dugački valjak debljine oko 1 cm.

Ispletite pletenice presavijajući naizmjenično jedan dio preko drugo – prvo lijevi i desni, zatim gornji i donji. Na kraju podvucite kraj pletenice ispod pletenice. (Detaljne upute za pletenje pletenica pronađite na blogu Like Chocolate).

Peciva složite u lim za pečenje i ostavite da se dižu još oko 20 minuta dok se pećnica ne ugrije.

Pećnicu zagrijte na 180°C s ventilatorom.

Peciva premažite mješavinom jaja i mlijeka, a zatim ih pecite 17-20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Peciva servirajte topla ili ohlađena, samostalno ili uz neki premaz.

Fotografije: Kate Bošković

[print_link]

kate bošković mliječne pletenice peciva recept tjedna slatki recept 2018-04-29
Tags kate bošković mliječne pletenice peciva recept tjedna slatki recept

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Zanimanje slastičar u srednjoj školi Topusko

Sljedeći članak :

Razlika između želatine u listićima i u prahu

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!