Mladi slastičari borit će se za titulu najboljeg na natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Državno natjecanje strukovnih škola okupit će natjecatelje u 43 strukovne discipline, među kojima je i slastičarstvo i pekarstvo, a novost je disciplina pomoćni kuhar i slastičar.

Državno natjecanja strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. održat će se 27. i 28. ožujka 2019. u šest paviljona Zagrebačkog velesajma.

Glavna je svrha novoga modela natjecanja promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja, kao i poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole, zbog čega je glavni organizator, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u suradnji s brojnim partnerima, organizirala 60 besplatnih autobusa za prijevoz osnovnoškolaca iz svih dijelova Hrvatske.

U 43 strukovne discipline, najbolji će učenici, čak njih pet stotina i osamdeset, prezentirati stručne kompetencije i demonstrirati vještine koje su potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje, ali i izlagati svoje radove na smotrama.

Natjecateljski će dio obuhvatiti brojne discipline, od tradicionalnih struka, među kojima su svoje mjesto na ovome natjecanju našli i slastičari, pekari te pomoćni kuhari i slastičari, do suvremenih interdisciplinarnih disciplina. Na državno su se natjecanje učenici slastičarstva plasirali putem školskih, a nakon toga međužupanijskih natjecanja. Na ovom će ih natjecanju sudjelovati osam, po dva učenika iz svake od četiri regije Hrvatske.  Tema zadatka za slastičare je moderno slastičarstvo koji uključuje šest modula, i to: Tijesta i nadjevi; Tijesta, smjese, kreme, umaci i glazure; Tajanstvena košarica namirnica; Čokolada i šećer; Topli, hladni i ledeni deserti te Prezentacija i promocija proizvoda od svakog modula.

Učenici pekarstva su se na ovo natjecanje plasirali putem školskih izlučnih natjecanja, a broj sudionika na državnom natjecanju je dvanaest, odnosno šest timova, budući da se natječu u parovima. Njihova tema zadatka je Rapsodija proljeća koji također uključuje šest modula, i to: Plan rada, priprema za rad, higijena i briga za okoliš; Priprema i tehnike rada u izradi poluproizvoda; Izrada kruha i peciva od kvasnog tijesta i proizvoda od vučenog tijesta; Kontrola kvalitete i dizajn gotovih pekarskih proizvoda; Izrada ukrasnog proizvoda (skulpture od tijesta) na zadanu temu te Prezentacija proizvoda.

Od ove je godine uvedena i disciplina Pomoćni kuhar i slastičar, a učenici su se do sada imali priliku natjecati samo u obliku smotre učenika, stoga je za njih ovo veliki korak naprijed. Njihova je tema zadatka Tradicija u novom ruhu, a zadatak je podijeljen u pet modula, i to: Istraživanje – receptura;  Izrada slanog jela od prhkog tijesta; Prezentacija slanog jela; Izrada slatkog jela od prhkog tijesta te Prezentacija slatkog jela.

Sve propozicije vezane za natjecanje dostupne su, po disciplinama, na službenoj stranici natjecanja.

Napomenimo na kraju da je svečano otvorenje zakazano za 26. ožujka 2019., u 18 sati, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma te da uz organizatora natjecanja, važnu ulogu imaju i inovativne i razvojno orijentirane škole domaći natjecanja te da se natjecanje odvija uz podšku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.