Meringa: tri načina spravljanja kreme od tučenih bjelanjaka

Omiljena krema načinjena od bjelanjaka i šećera može se spraviti na tri različita načina, svaki sa svojim posebnostima u pripremi, drugačijim konačnim rezultatom i načinom upotrebe.

Meringa (franc. meringue), odnosno tučena mješavina bjelanjaka i šećera koristi se slasticama poput souffléa, moussea i ranih biskvita kako bi smjesu učinila laganijom, njome se dekoriraju slastice od prhkog tijesta ili se pripremaju puslice. Iako se meringa sastoji od samo dva sastojka, postoje tri vrste meringe, a razlike leže u tome kada i kako se bjelanjcima dodaje šećer.

Francuska meringa ili „obična“ meringa najpoznatija je od svih. Dok se bjelanjci tuku šećer se polako dodaje dok se ne otopi i smjesa ne postane čvrsta. Za ovu vrstu meringe,potrebno je koristiti kristal šećer jer se zahvaljujući kristalima šećera postiže stabilnost ove meringe. Ovakva meringa jedina ne zahtijeva kuhanje, nije jako stabilna, ali je veoma lagana pa je odlična za soufflé.

Talijanska meringa spravlja se sa šećernim sirupom (načinjenim od šećera i malo vode) zagrijanim na 116 – 122°C. Oprezno sa šećernim sirupom, zaista je vruć!  Pripremljen šećerni sirup zatim se dodaje u bjelanjke dok se tuku, sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Toplina sirupa termički će obraditi bjelanjke. Za pripremanje talijanske meringe dobro je imati i termometar. Talijanska se meringa dodaje u razne kreme poput kreme od maslaca (buttercream), a izvrsna je i za mousse.

Švicarska meringa također je kuhana meringa. Ovaj način pripreme jedini osigurava pasterizaciju bjelanjaka. Priprema započinje ručnim miješanjem bjelanjaka i šećera na pari, dok smjesa ne postane topla na dodir, a zatim se smjesa tuče električnim mikserom. Rano dodavanje šećera sprječava rast bjelanjaka, ali tekstura ovakve meringe je veoma nježna. Švicarska meringa najbolja je za ukrašavanje pita i tartova i pečenje puslica.

Ako se u pripremljenu švicarsku meringu električnim mikserom umiješa maslac sobne temperature, rezultat je mekana i podatna krema (eng. swiss meringue buttercream) idealna za ukrašavanje torti i cupecakesa.

Fotografija: Pixabay

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

1 Comment
  1. Meni je najdraza svicarska,, uvijek mi je uspjela!!
    Makar na taj nacin nisa.m nikad miksala vise od 3 bjelanjka, za puslice.
    Francusku meringu upotrebljavam za Ledeni vjetar ii za Pavlovu, tu treba imati dobar mikser i dobre zivce!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.