Meringa: tri načina spravljanja kreme od tučenih bjelanjaka

Omiljena krema načinjena od bjelanjaka i šećera može se spraviti na tri različita načina, svaki sa svojim posebnostima u pripremi, drugačijim konačnim rezultatom i načinom upotrebe.

Meringa (franc. meringue), odnosno tučena mješavina bjelanjaka i šećera koristi se slasticama poput souffléa, moussea i ranih biskvita kako bi smjesu učinila laganijom, njome se dekoriraju slastice od prhkog tijesta ili se pripremaju puslice. Iako se meringa sastoji od samo dva sastojka, postoje tri vrste meringe, a razlike leže u tome kada i kako se bjelanjcima dodaje šećer.

Francuska meringa ili „obična“ meringa najpoznatija je od svih. Dok se bjelanjci tuku šećer se polako dodaje dok se ne otopi i smjesa ne postane čvrsta. Za ovu vrstu meringe, najbolje je koristiti što sitniji šećer, pa i onaj u prahu, da se lakše topi. Ovakva meringa jedina ne zahtijeva kuhanje, nije jako stabilna, ali je veoma lagana pa je odlična za soufflé.

Talijanska meringa spravlja se sa šećernim sirupom (načinjenim od šećera i malo vode) zagrijanim na 110 – 120°C. Oprezno sa šećernim sirupom, zaista je vruć!  Pripremljen šećerni sirup zatim se dodaje u bjelanjke dok se tuku, sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Toplina sirupa termički će obraditi bjelanjke. Za pripremanje talijanske meringe dobro je imati i termometar. Talijanska se meringa dodaje u razne kreme poput kreme od maslaca (buttercream), a izvrsna je i za mousse.

Švicarska meringa također je kuhana meringa. Ovaj način pripreme jedini osigurava pasterizaciju bjelanjaka. Priprema započinje ručnim miješanjem bjelanjaka i šećera na pari, dok smjesa ne postane topla na dodir, a zatim se smjesa tuče električnim mikserom. Rano dodavanje šećera sprječava rast bjelanjaka, ali tekstura ovakve meringe je veoma nježna. Švicarska meringa najbolja je za ukrašavanje pita i tartova i pečenje puslica.

Ako se u pripremljenu švicarsku meringu električnim mikserom umiješa maslac sobne temperature, rezultat je mekana i podatna krema (eng. swiss meringue buttercream) idealna za ukrašavanje torti i cupecakesa.

Fotografija: Pixabay

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

1 Comment
  1. Meni je najdraza svicarska,, uvijek mi je uspjela!!
    Makar na taj nacin nisa.m nikad miksala vise od 3 bjelanjka, za puslice.
    Francusku meringu upotrebljavam za Ledeni vjetar ii za Pavlovu, tu treba imati dobar mikser i dobre zivce!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.