Malo drugačiji čupavac

Za današnji recept zaslužna je naša suradnica Ana Prša koja nam je poslala recept za čupavac u kojemu su ona i njezina kći povezale kokos, bijelu čokoladu, mango i rum. Kako je dobila inspiraciju za ovaj recept saznajte u nastavku.

Inspiracija za nove kolače je svugdje oko nas. Kod mene kao inspiracija posluži godišnje doba, sezonsko voće, slika ili članak u časopisu ili na internetu, ali i kolač koji negdje probam i totalno me obori s nogu.

Za ovaj kolač inspiracija je došla nakon što sam probala jednog totalno egzotičnog čupavca u restoranu. I baš je ostavio trag na meni, odnosno da budem iskrena, ostavio me bez teksta. Ovo je naša varijanta od sastojaka koje smo imale doma. Naravno da je i kćer imala tu svoje prste, jer da nije, ne bi kolač ispao ovako dobar. Priznajem. Naša varijanta je s kokosom i bijelom čokoladom, mangom i malo ruma. Jer svi znamo da se kokos i rum vole, zar ne?

Sastojci
Biskvit
  • 2 jaja
  • 100 ml šećera
  • 200 ml brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli
Ganache od bijele čokolade i kokosa
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice kokosa
  • 200 g bijele čokolade
Gel od manga
  • 1 svježi mango (dobit ćete otprilike 200 ml pirea)
  • ½ vrećice želatine
  • sok od ½ limuna
Za umakanje biskvita
  • 70 ml mlijeka
  • 15 g maslaca
  • 75 g bijele čokolade
  • 1-2 žlice ruma
  • 30 g kokosa
Za dekoraciju (po želji)
  • listići kokosa
  • svježi listići mente
  • kockice svježeg manga
Priprema

Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom, dodati ulje i vodu te prosijano brašno i prašak za pecivo i miksati u smjesu bez grudica. Bjelanjke miksati s prstohvatom soli u snijeg te ih lagano umiješati u prvu smjesu.
Biskvitnu smjesu izliti u kalup na papir za pečenje i peći oko20 minuta na 175°C
Mi smo koristile kalup 18×32 cm.
Za ganache zagrijati vrhnje za šlag te u njega staviti kokos, pustiti da se smjesa ohladi. Ohlađenu smjesu procijediti. Bijelu čokoladu izlomiti ili narezati na sitno te je preliti vrhnjem koje smo ponovno zagrijali. Miješati kako bi se sva čokolada otopila. Kremu staviti u hladnjak da se ohladi i stegne.
Za gel od manga potreban nam je jedan svježi mango. Potrebno ga je oguliti, odstraniti košticu, narezati, smiksati u blenderu te propasirati kako ne bi bilo grudica.
U dobiveni pire umiješati pola vrećice želatine u prahu koju smo pripremili po uputama s vrećice (u 2,5 žlice vode rastopiti 5 g želatine, pustiti da smjesa nabubri te je ponovno rastopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi) i sok od pola limuna.
Na kraju je još potrebno napraviti smjesu u koju ćemo umakati biskvit. U zagrijano mlijeko dodamo maslac i bijelu čokoladu. Potrebno je miješati kako bi se čokolada otopila. U to dodati rum.
Ohlađeni biskvit rezati na željeni oblik, bočne stranice umakati u smjesu mlijeka, čokolade, maslaca i ruma te u kokos.
Biskvite smo još prerezali na pola te ih punili kremom od kokosa i bijele čokolade i gelom od manga. Kremu i gel smo stavili i na vrh te ukrasiti kokosom, mentom i svježim mangom.

Fotografija: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.