Lješnjak torta

Svakog petka novi nam recept piše Ana Prša – danas je izbor pao na predivnu tortu od čokolade i lješnjaka – kombinacija s kojom se ne može pogriješiti.

Sastojci
(silikonski kalup, promjer 15 cm)
Podloga
  • 65 g glatkog brašna
  • 10 g kakaa
  • 35 g maslaca
  • 15 g masti
  • 30 g šećera u prahu
  • žličica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
Biskvit
  • 1 žumanjak
  • 50 g šećera
  • 25 ml ulja
  • 25 ml mlijeka
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 30 g glatkog brašna
  • 20 g badem brašna
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
Ganache gold
  • 65 g slatkog vrhnja
  • 55 g gold čokolade
Lješnjak punjenje
  • 40 g mliječne čokolade
  • 20 g slatkog vrhnja
  • 50 g paste od lješnjaka
Krema
  • 160 g mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 40 g šećera
  • 150 g paste od lješnjaka
  • 2 lista želatine
  • 20 g gustina
  • 210 g slatkog vrhnja
Glazura
  • 230 g vode
  • 115 g šećera
  • 55 g glukoze
  • 70 g kakaa
  • 9 listova želatine
Priprema
Podloga

Brašno, kakao i šećer u prahu prosijati, dodati maslac, mast, vrhnje i sol te umijesiti tijesto.

Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.

Razvaljati na papiru za pečenje promjera 15 cm. Izbosti vilicom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 10 minuta.

Biskvit

Žumanjak istući sa šećerom, dodati mlijeko i ulje pa promiješati. Dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i badem brašno pa sve dobro izmiješati. Bjelanjak s prstohvatom soli istući u snijeg pa umiješati u gornju smjesu.

Staviti peći u silikonski kalup promjera 15 cm. Peći na 170°C 10 minuta.

Pečeni biskvit ohladiti te ga ako smatrate da je predebeli, prerežite odnosno izravnajte.

Ja sam skinula vrlo mali gornji sloj kako bi bio ravan.

Ganache gold

Zakipjeti slatko vrhnje pa ga preliti preko čokolade. Ostaviti par minuta pa promiješati kako bi se sastojci sjedinili. Posudu promjera cca 12 cm obložiti prozirnom folijom pa ganache izliti unutra. Staviti u zamrzivač da se zamrzne.

Lješnjak punjenje

Zakipjeti slatko vrhnje pa ga preliti preko čokolade. Ostaviti par minuta pa promiješati kako bi se sastojci sjedinili. Dodati pastu od lješnjaka pa sve promiješati.

Posudu promjera cca 12 cm obložiti prozirnom folijom pa kremu izliti unutra. Staviti u zamrzivač da se zamrzne.

Krema

Namočiti želatinu u hladnoj vodi. Žumanjke, mlijeko, šećer i gustin dobro izmiješati kako ne bi bilo grudica te staviti kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru pa kuhati miješajući još minutu-dvije. Maknuti s vatre te umiješati pastu od lješnjaka. Zatim prebaciti u drugu posudu te umiješati ocijeđenu želatinu. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u meki šlag pa pomoću špatule umiješati u kremu.

Glazura

Sve sastojke osim želatine promiješati i staviti kuhati dok ne zakipi.

Zatim dodati ocijeđenu želatinu koju smo prethodno namočili u hladnoj vodi. Promiješati pa procijediti kako ne bi bilo grudica. Pokriti prozirnom folijom i pustiti da se hladi.

Kad se ohladi, pažljivo maknuti foliju s kojom ćemo ukloniti pjenu i mjehuriće s vrha.

Glazirati zamrznutu tortu. 

Slaganje

U silikonski kalup, do pola nanijeti kremu. Najlakše je da to radite pomoću slastičarske vrećice. U kremu utisnuti oba smrznuta inserta, nanijeti malo kreme, utisnuti biskvit,premazati kremom, dopuniti rubove kremom i na kraju utisnuti prhku podlogu. Prekriti prozirnom folijom pa staviti u zamrzivač da se stegne. Ja ostavim preko noći pa glaziram ujutro.

Izvaditi zamrznuto, staviti tortu na rešetku pa prelijevati glazurom.

Kad se stegne glazura, pažljivo prebaciti tortu na tanjur i ukrasiti po želji.  

Napomena

Umjesto gold čokolade u istom omjeru možete koristiti i bijelu čokolada, ali ova Gold daje jedan poseban karamelasti akus koji odlično ide s lješnjakom.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.