Kuglof s jagodama i bazgom

Naša suradnica Alica Bjeli Duduković nam je poslala recept za kuglof u kojem je uspješno spojila jagode i bazgu.

Sastojci
  • 5 jaja
  • 180 g šećera
  • 200 g mlaćenice
  • 3 velika cvijeta bazge
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 220 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 g gustina
  • 300 g jagoda
  • 2 žlice sirupa od bazge / limunovog soka
Priprema

Večer prije nego što odlučite raditi kolač stavite cvjetove od bazge u mlaćenicu i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro izvadite cvjetove ili procijedite mlaćenicu ako su vam cvjetovi pali s grančice.

Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine. Prelijte ih sirupom od bazge ili limunovim sokom i ostavite do dodavanja u smjesu.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i mlaćenicom. Dodajte maslac i vanilin šećer pa umutite u jednoličnu smjesu,  a zatim dodajte gustin, prašak za pecivo i prosijano brašno te opet umutite u jednoličnu smjesu.

Umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U smjesu sa žumanjcima prvo dodajte jagode, a zatim i snijeg. Lagano ih umiješajte dok smjesa ne postane jednolična.

Smjesu ulijte u kalup za kuglof promjera 23 cm. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 50 minuta. Nakon 30 minuta pokrijte kuglof folijom da vam ne potamni. U svakom slučaju prije vađenja iz pećnice provjerite čačkalicom je li pečen.

Poslužite uz kavu, čaj ili sok od bazge i uživajte.

Fotografija: Alica Bjeli Duduković 

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.