Ivanova čokoladna torta

Bogatu čokoladnu tortu u kojoj je spojila okuse lješnjaka, KitKat čokoladica i Nutelle danas nam je pripremila Ana Prša.

Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
(količina je za jednu koru, za tortu su nam potrebne 4 kore)
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 50 g šećera
  • 5 g vanilin šećera
  • 25 g mlijeka
  • 25 g ulja
  • 10 g mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
Ganache
(količina je dovoljna za jedan sloj kreme, nama su potrebna 3 za tortu)
  • 100 g čokolade 54% kakaa
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 20 g nasjeckanih KitKat čokoladica
I. krema
  • 500 g mascarpone sira
  • 500 g slatkog vrhnja
  • 400 g Nutelle
  • 30 g mljevenih tostiranih lješnjaka
II. krema
(za premazivanje i dekoraciju)
  • 6 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 150 g mlijeka
  • 200 g čokolade 54%
  • 250 g maslaca
Priprema
Biskvit

Istucite bjelanjak s prstohvatom soli u snijeg. Dodajte žumanjak, šećer i vanilin šećer pa miksajte. Dodajte i mlijeko i ulje pa izmiješajte. Umiješajte mljevene lješnjake. Brašno i prašak za pecivo prosijajte, dodajte smjesi i ručno izmiješajte pomoću špatule. Smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni ili papirom obložen kalup te pecite desetak minuta na 170°C.

S istim sastojcima ponovite postupak još tri puta kako bi dobili 4 kore.

Ganache

Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko čokolade. Ako nemate čokoladu u kapljicama, potrebno ju je malo usitniti kako bi se lakše otopila. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi pa dobro izmiješajte. Možete odjednom napraviti sav ganache ili kao i ja na tri puta kako bi svaki sloj na torti bio podjednak. 

I. krema

Izmiješajte mascarpone s Nutellom i mljevenim lješnjacima. Posebno istucite slatko vrhnje pa umiješajte pomoću špatule u kremu s Nutellom.

II. krema

Izmiješajte mlijeko, žumanjke i šećer i kuhajte neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte još minutu. Maknite s izvora topline pa umiješajte čokoladu te miješajte dok se ne otopi. Pustite da se ohladi pa zatim umiješajte maslac.

Slaganje

Tortu sam slagala u kalupu. Na podložak sam nanijela malo kreme kako bi zalijepila prvi biskvit. Na biskvit sam zatim nanijela prvi dio ganachea, razmazala ga te posipala s 20 g nasjeckanih KitKat čokoladica. Preko ganachea sam nanijela trećinu kreme s Nutellom. Zatim ide biskvit, ganache, Kitkat čokoladice, krema s Nutellom, pa još jednom biskvit, ganache, Kitkat čokoladice, krema s Nutellom i na kraju biskvit. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stegne pa je nakon toga omažite čokoladnom kremom. Dio kreme možete ostavite kako bi je ukrasili na vrhu.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.