Hrvatske ili francuske slastice, pitanje je sad

Finalna utakmica je stigla, danas će se otkriti tko je bolji na nogometnom terenu, ali teško je odlučiti tko je bolji u slasticama.

Eto nam i utakmice svih utakmica – dočekali smo i finale Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem se mala Hrvatska bori protiv velike Francuske. Bogatstvo francuske slatke baštine, baš kao i one hrvatske, jest neupitno. Mi smo, stoga, iskoristili priliku za razgovor o slatkim hrvatsko-francuskim pitanjima s predstavnicima slatkih francuskih delicija na ovom našem području

Prije deset dana Kaštela su dobila novu pekaru nazvanu Zrno ljubavi iza koje stoje Francuz Bruno Alloro i njegova partnerica Vanja Bezjak. Unatoč činjenici da dolazi iz Francuske, Bruno je u ovom finalu strastveni navijač hrvatske nogometne reprezentacije, a odanost našoj reprezentaciji potvrdio je i izradom posebnog kruha s hrvatskim grbom.

Iz zagrebačke slastičarnice Miss Delice poznate upravo po svojoj odanosti francuskim slasticama odlučno poručuju: „Francuzima čestitamo na svemu postignutom na nogometnom prvenstvu, al Miss Delice je i dušom i tijelom uz naše reprezentativce i izbornika Dalića.“ Iako navijaju za hrvatsku reprezentaciju, svoju su ponudu ovaj put obogatili jednim proizvodom s francuskim nacionalnim obilježjima.

Riječ je o makaronsima u bojama francuske zastave, a razlog njihove pripreme jest činjenica da je u Francuskoj jučer obilježen Dan državnosti. Unatoč svojoj odanosti francuskim slasticama, njihova je mišljenje da i hrvatska ima niz slastica na koje može biti ponosna – riječ je o tradicionalnim slasticama kao što su imotska torta, rafioli, korčulanski klašuni, hvarski paprenjaci jer su sve to, kako oni kažu, slastice koje mame svojim izgledom te koje, bogatstvom okusa mogu konkurirati bilo kojoj svjetski poznatoj slastici.

Podrška vatrenima stiže i iz beogradske slastičarnice Gospođa Mirkov, koja je također poznata po pripremi francuskih klasika. Iako nam njihova glavna slastičarka Nina Babić iskreno priznaje da ne prati baš nogomet već je više zanesena tenisom i uspjehom Novaka Đokovića, ipak ističe da je Hrvatska zasluženo u finalu i da nam želi puno sreće danas pa neka pobijedi bolji. Za razliku od nogometa, ovoj slastičarki puno je lakše bilo odgovarati na slatka pitanja o omiljenim hrvatskim i francuskim slasticama. Tako je kao omiljenu hrvatsku slasticu istaknula dubrovačku rozatu koja je neodoljivo podsjeća na creme caramel te koja će za nju uvijek ostati kolač koji je njezina mama pripremala u posebnim prilikama. „Ona je nekad radila za jednu splitsku firmu, često je tamo putovala poslom i jednom je prilikom probala rozatu. Nije se smirila dok nije od kuhara dobila recept pa se tako rozata “uselila” i u našu kuću.“ – priča nam Nina o povijesti svoje ljubavi prema nadaleko poznatoj dubrovačkoj slastici.

Kad je pak u pitanju omiljena francuska slastica, odgovor nije bio tako jednostavan: „Teško pitanje, ali choux krofnice, u različitim verzijama i s različitim kremama, nikako da mi dosade. Za posebne prilike, uvijek Paris Brest.“ – za kraj nam kaže Nina Babić.

Nadamo se da će i svim navijačima i jedne i druge reprezentacije današnji dan, osim dobrom igrom, biti obilježen i dobrim slasticama.

Fotografije: Slatkopedija (Josip Žuvela), Zrno ljubavi, Miss Delice, Gospođa Mirkov

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.