Paris Brest – kolač posvećen biciklističkoj utrci

Ovaj kolač od choux tijesta istisnutog u obliku kruga koje se nakon pečenja puni kremom od maslaca i praline kremom, prvi je put napravljen 1910. godine, a izradio ga je  Louis Durand iz gradića Maisons-Laffitte.

Novinar Pierre Giffard, urednik novina Le Petit Journal, osnovao je biciklističku utrku Paris – Brest – Paris 1891. godine, kao događaj o kojem će moći izvještavati u svojim novinama. Prvu utrku između Pariza i priobalnog grada Bresta, na zapadu pokrajine Bretanji, vozila su 206 biciklista. Pobijedio je Francuz Charles Terront odvozivši dionicu dugu 1200  kilometara za 71 sat. Utrka Paris – Brest – Paris danas je jedna od najstarijih biciklističkih utrka. Iako se profesionalna utrka prestala održavati 1951. godine, biciklisti amateri i danas svake četiri godine voze ovu dionicu.

Kada je 1910. godine Pierre Giffard naručio kolač koji će podsjećati na utrku, nije ni sanjao da će taj kolač, kao i njegova utrka, ući u povijest. Tvorac kolača Paris Brest je slastičar Louis Durand iz gradića Maisons-Laffitte u predgrađu Pariza. Durand je kreirao kolač koji svojim kružnim oblikom podsjeća na biciklistički kotač.

Paris Brest je kolač od choux tijesta istisnutog u oblik kruga koje se nakon pečenja puni kremom od maslaca i praline kremom načinjenom od mljevenih lješnjaka, badema i šećera. Tijesto se prije pečenja posipa listićima badema. Paris Brest tradicionalno se pripremao kao jedan veliki kolut koji se pri posluživanju reže na manje komade, dok je današnji smanjeni kolut mnogo praktičniji. Paris Brest odmah je zaludio Francuze i postao pravi klasik francuskog slastičarstva.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.