Makaronsi – primamljivi šareni zalogajčići

Neodoljiva slastica, kako izgledom tako i okusom, prvi se put pojavila 1533., a danas njihova izrada mnogima predstavlja veliki izazov.

Naziv makarons potječe od talijanske riječi macarone, maccarone ili maccherone, a predstavlja dva kolačića hrskave teksture, međusobno spojena punjenjem.

Izrađuju se od bjelanjaka, mljevenih badema ili bademovog brašna, kristal šećera te  šećera u prahu. Miješanjem ovih sastojaka dobiva se smjesa koja se potom istiskuje na papir za pečenje na kojem su ocrtani krugovi. Po želji se u smjesu dodaje boja kako bi njihov izgled bio zanimljiviji i primamljiviji. Nakon istiskivanja smjesu treba ostaviti na zraku, a prije pečenja limom za pečenje u kojem se nalazi istisnuta smjesa treba nekoliko puta udariti po površini kako bi se iz oblikovanih krugova izbacio zrak. Kada su pečeni na dnu se treba pojaviti stopica koja je njihova glavna karakteristika. Makaronsi se pune nadjevima po želji, različitim kremama, ganacheima te marmeladama.

Izvorni recept za makaronse datira iz 1533. kada su prvi put izrađeni za proslavu vjenčanja talijanske plemkinje Katarine de Medici i francuskog kralja Henrika II.

Nakon toga makaronsi su stekli veliku slavu u Francuskoj, posebice u vrijeme francuske revolucije kada su dvije redovnice, tražeći azil u Nancyu, započele zarađivati za život izradom i prodajom makarona. Njih su nazivali „Macaron’s sisters“.

Oblik makaronsa kakav danas poznajemo nastao je u drugoj polovici XX. stoljeća, u prestižnoj pariškoj slastičarnici. Konačni izgled makarona dizajnirao je Pierre Desfontaines, rođak Louisa Ernest Laduréea. On je kreirao prvi Laudrée makaron došavši na ideju da spoji dva keksića ganache punjenjem. Od tada, do danas, priprema makaronsa ostala je ista, razliku čine samo odabir boja i punjenja.

Makaronsi imaju i svoj dan koji se slavi 20. ožujka. Ovu je tradiciju 2005. uvela francuska konditorska kuća Pierre Hermé.  “Macaron Day” se slavi diljem svijeta, a ima li boljeg načina za proslaviti taj dan nego da se zasladite jednim ukusnim, neodoljivim zalogajčićem.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.