• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Tradicionalna dubrovačka rozata

Tradicionalna dubrovačka rozata

Slatkopedija 09 lip 2017 Recept dana Leave a comment

Profesor gastronomije Josip Žuvela u našoj je rubrici Naše slastice već predstavio slavnu povijest dubrovačke rozate, a sada je s nama podijelio i recept za tu tradicionalnu slasticu dubrovačkog kraja.

Sastojci          
(normativ za 10 osoba)
  • 12 jaja
  • 0,22 kg šećer (kristal)
  • 1 l mlijeka
  • 1 vanilija (štapić)
  • 0,35 l vrhnje (slatko)
  • 0,12 kg šećera (u kristalu za karamel)
  • 0,10 kg bademi (jezgra)
  • 0,02 rozolin
  • 0,01 l rum
  • 0,06 kg ušećerene kore naranče (arancini)
 Priprema:

 Mlijeko  i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te  izmiješaju. Prokuhano mlijeko procijedi se, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini.  U smjesu se doda rum i  rozolin.

Ostatak šećera karamelizira se i njime  oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se  izmješanom  smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne.  Gotovljenje  rozate treba biti lagano da se bjelančevine  lagano zgrušavaju. Gotova  rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći.

Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim  tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.

Fotografija: Josip Žuvela

[print_link]

dubrovačka kuhinja dubrovačke slastice dubrovnik josip žuvela naše slastice recept dana rožata slatka baština slatki recept tradicija 2017-06-09
Tags dubrovačka kuhinja dubrovačke slastice dubrovnik josip žuvela naše slastice recept dana rožata slatka baština slatki recept tradicija

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Fešta od črešanj u Crikvenici

Sljedeći članak :

17. Dane črešanj va Lovrane

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!