Ganache – savršenstvo od samo dva sastojka

U današnje se vrijeme brojne slastice ispunjavaju ili ukrašavaju ganacheom, jednostavnom kremom od dvaju sastojaka, bogatog okusa.

Mnogima omiljen izbor za torte i kolače u današnje je vrijeme ganache, čokoladna krema koja je, navodno, sasvim slučajno nastala u jednoj pariškoj slastičarnici.

Naime, priča kaže da je jedan francuski slastičar zamolio svog pomoćnika da otopi čokoladu i ugrije vrhnje. Pomoćnik je to napravio i ne znajući što da napravi s tim, pomiješao je dva sastojka i dobio dotad nepoznatu smjesu. Glavni je slastičar vidjevši što je pomoćnik napravio poludio i dobivenu smjesu prozvao ganacheom što je u ono vrijeme bila velika uvreda. Ipak, odlučio ju je iskoristiti u svojoj torti smatrajući da svi vole čokoladu pa da se ni s tim ne može pogriješiti. Bio je to skroman početak danas omiljene kreme.

No, ova priča nikada nije potvrđena te se o njegovom porijeklu i danas raspravlja. I Francuzi i Švicarci se zaklinju da su upravo oni svijetu dali ganache.

Ganache, koji se počeo upotrebljavati oko 1850., predstavlja glazuru, umak, kremu ili punjenje za kolače. Izrađuje se od samo dva sastojka: čokolade i vrhnja. Postoji nekoliko načina izrade ganachea, a najčešće se prelijeva zagrijano vrhnje preko sjeckane čokolade bilo koje vrste ili se na vodenoj pari otapa čokolada u koju se ulijeva temperirano vrhnje. Smjesu čokolade i vrhnja potrebno je miješati dok se ne dobije glatka tekstura. Za sjaj se u smjesu po želji dodaje maslac ili ulje, a za pojačavanje okusa mogu se dodati različiti likeri i ekstrakti.

Omjer čokolade i vrhnja pri izradi ganachea ovisi o vrsti čokolade koja se koristi, temperaturi na kojoj će se služiti te o namjeni ganachea. Ganache za glazuru izrađuje u omjeru 3:1, za smjesu za tartufe 2:1, za gustu kremu 1:1, za pjenasta punjenja ili samostalni desert u časi 1:1,5 te za tekuću glazuru 1:2, pri čemu prva brojka u omjeru predstavlja čokoladu, a druga vrhnje. Prije primjene, pripremljeni se ganache treba ostaviti u hladnjaku da se stisne, no s hlađenjem treba biti oprezan. Ukoliko se predugo hladi, ganache postaje pretvrd te je njime teško rukovati. Ipak, pretvrd ganache poželjan je pri izradi čokoladnih tartufa. Ohlađenom se ganacheu volumen može povećati miješanjem električnim mikesrom te se tako pripremljen koristi za ukrašavanje cupcakesa i torti.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.