Galette s jabukama

Drugi mjesec za redom počinjemo receptom Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe koja nas danas sladi divnom galettom od jabuka – servirana uz kuglicu sladoleda, bit će pravo slatko, ljetno osvježenje.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 40 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • oko 100 g kiselog vrhnja
Krema
  • 2 bjelanjka
  • 200 g mljevenih oraha
  • 2 žlice šećera
  • 2 – 3 jabuke
  • 2 žlice soka od jabuka
Za premazivanje i posipanje tijesta
  • 1 žlica mlijeka
  • 1 žličica šećera
Za ukrašavanje
  • sladoled
  • karamel
  • rezani orasi
Priprema
Tijesto

Brašno i maslac umiješati (može u multipraktiku), dodati navedene sastojke i sjediniti. Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta. Tijesto podijeliti na dva dijela, tanko razviti i premazati kremom (ostaviti 2 – 3 cm ruba bez kreme). Jabuke narezati na kriške, složiti preko kreme i nakapati sokom od limuna. Preklopiti tijesto preko jabuka, premazati mlijekom i posuti šećerom.

Galette peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta.

Galette poslužiti uz sladoled, preliti karamelom i posuti rezanim orasima.

Krema

Bjelanjke umutiti mikserom, dodati navedene sastojke i umiješati.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.