Ekskluzivno: pobjednica Gelato Festivala otkriva kako je nastao najbolji hrvatski sladoled

Marija Škorić, autorica najboljeg hrvatskog sladoleda netom poslije osvajanja titule na Gelato Festival Challengeu, s nama je podijelila svoje prve dojmove.

Kao što ste na našem portalu već mogli čitati, u četvrtak je u Zagrebu izabran najbolji hrvatski sladoled. Na Gelato Festival Challengeu u organizaciji Konding projekta i Carpigianija, najboljim je sladoledom proglašen sladoled Slatka tonka autorice Marije Škorić, koja je u njemu odlično ukomponirala okuse kozjeg mlijeka, tonke, vanilije, čokolade i umaka od trešanja.

Ova magistra filozofije i religijskih znanosti se nekad aktivno bavila izradom sladoleda, zbog karcinoma dojke 2016. se povukla iz tog svijeta, a nakon uspješne borbe s teškom bolesti, vratila se u sladoledarske vode pobjedom na ovom Festivalu.

Kako je razvila ovaj okus te što planira u budućnosti, otkrila je u ekskluzivnom intervju za naš portal.

Čestitamo vam na osvojenoj tituli. Koliko vam znači ova titula? Vi se ne bavite profesionalno izradom sladoleda?

Odlično mi je to. Pa bavila sam se profesionalno do 2016., a onda sam imala karcinom pa sad pauziram. Međutim, Danijel Lisac iz Kondinga me zamolio: „Daj, odi, napravi nešto malo drugačije.“ I tako samo odlučila zbog njega. Jako sam zahvalna i Danijelu, ali i svima iz Konding projekta jer godinama s njima surađujem i oni su uvijek bili korektni i davali pravu podršku.

Sada trenutno ne radim sladoled, odnosno imam neke planove za što prirodniji pakirani sladoled s kozjim mlijekom. To je u plan za budućnost.

Možete li nam predstaviti vaš sladoled s kojim ste osvojili ovu titulu?

Glavni sastojak je kozje mlijeko, zatim vanilija i jedan poseban sastojak je južnoamerički začin tonka. Unutra su komadići fine čokolade, a po vrhu je dekoriran umakom od trešanja s listićima tamne čokolade.

Koliko ste dugo radili na razvoju ovog okusa? Je li vam to odjednom došlo?

Nije, ja sam taj okus radila i 2016. godine u restoranu Vinodol u Novom Vinodolskom bez ovog umaka od trešanja. Sada sam, radi dekoracije jer se i to ovdje ocjenjivalo, dodala i umak od trešanja. Trešnje se jako fino slažu s tonka začinom i s vanilijom i napravila sam jako finu crnu čokoladu – listiće – za dekoraciju.

Nadam se da vam je zdravlje sad dobro. Znači li ovo vaš povratak u sladoledarske vode?

Da, da, zdravlje je sad dobro i moguće je da je ovo zapravo moj povratak.

Inače prevodim filozofiju, mogu se pronaći moj prijevodi filozofa Schopenhauera i slikam, imam svoju internetsku stranicu. Tako da se bavim samo kreativnim stvarima Što kreativnije, sa što manje ponavljanja – to je najbolje.

Ja bih rekla da ste se ovdje ste se istakli upravo kreativnošću.

Pa nisam imala vremena, mogla sam ja puno više tih okusa složiti, ali mi se ovo, s tonka začinom, učinilo zgodnim jer se u Hrvatskoj ne radi baš često s tim.

Jeste li u sladoled stavili baš čisto kozje mlijeko? Naime, ono ima specifičan okus, ali u vašem sladoledu nije nositelj okusa.

Svježe kozje mlijeko koje sam ja doma pasterizirala, ali svježe mlijeko od kozica koje su dan prije pomužene, bez ičega. Jer kozje mlijeko je odlična stvar za alergije, za želudac, za pluća.  

Možete vi imati odlične sastojke, ali uvijek je do čovjeka. Onaj tko radi sladoled mora već imati osjećaj za mjeru i mora moći u glavi složiti taj okus i onda sve dozirati. To je najbitnije – kombinirati te sastojke da se dobije nešto novo i da se sljube ti sastojci.

Fotografije: Konding projekt

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.