Crno-bijeli kuglof

Naša novinarka Mirjana Bošković Smrekar dobro vam je poznata po svojim tekstovima u kojima vam otkriva zanimljivu povijest poznatih slastica, slatke tajne izrade uspješnih slastica, najnovije natječaje, najslađa događanja… Danas Mirjana s nama dijeli svoj prvi recept – onaj za ukusni i vizualno efektni crno-bijeli kuglof.

Sastojci
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 2 mala čepa ruma
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa
I još
  • šećer u prahu
Priprema

Prije samog početka izrade upaliti pećnicu na 180 °C te namastiti i pobrašniti kalup za kuglof.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke električnom mješalicom umutiti u čvrsti snijeg postepeno dodajući 150 g šećera. U drugoj posudi električnom mješalicom pjenasto umutiti žumanjke s jednim vanilin šećerom te nastaviti miješati dodajući 2 dcl mlijeka, 1 dcl ulja te 2 čepa ruma da se sve dobro izmiješa.

Tekuću smjesu dodati bjelanjcima i dobro izmiješati, a zatim postepeno dodati 300 g prosijanog brašna te prašak za pecivo.

Smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dodati dvije žlice prosijanog kakaa.

Naizmjence u kalup lijevati svijetlu pa tamnu smjesu dok se obje na potroše. Kalup staviti u pećnicu i peći 25 minuta. Prije vađenja čačkalicom provjeriti je li kuglof pečen.

Prije posluživanja, po želji, kuglof posuti šećerom u prahu.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.