Čokoladni božićni kuglof

Nakon što smo s vama podijelili zanimljivu priču o kuglofu, sada vam donosimo recept za odličan čokoladni kuglof koji je idealan izbor za svečano božićno vrijeme.

Sastojci
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 160 g oštrog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • malo ruma
Preljev
  • preljev za torte od mliječne čokolade
I još
  • šlag ili sladoled od vanilije
Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 ̊C s ventilatorom.

Razdvojite žumanjke i bjelanjke pa pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Jajima malo po malo dodajte maslac sobne temperature izrezan na komadiće. Ovoj smjesi dodajte mlijeko te sve dobro promiješajte.

U jednu posudu prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo te prosijane sastojke dodajte  prethodno dobivenoj smjesi. Po želji dodajte  i malo ruma.

Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga polagano, ručno miješajući, dodajte smjesi.

Kalup za kuglof poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) te u njega ulijte dobivenu smjesu. Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta (čačkalicom provjerite je li gotov).

Gotovi kuglof izvadite iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.

Ohlađeni kuglof izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za serviranje. Preljev od mliječne čokolade rastopite prema uputama te prelijte kuglof.

Servirajte ga uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz malo šlaga.

Napomena

Od ove smjese ispadne manji kuglof (nama je gotovo polovica velikog kalupa ostala prazna) – ako želite veći kuglof najbolje je udvostručiti sastojke.

Umjesto preljeva za torte od mliječne čokolade, možete napraviti glazuru od tamne čokolade.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image