• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Jestive blagdanske dekoracije

Jestive blagdanske dekoracije

Mirjana Bošković Smrekar 10 pro 2017 Slatke tajne Leave a comment

Ove godine pustite mašti na volju te izradite drugačije ukrase od dosadašnjih, one jestive.

Dekoracija slastica veliki je izazov, ali i način kreativnog izražavanja. Blagdansko vrijeme dozvoljava nam da prilikom dekoriranja slastica pretjeramo sa svime: raznobojnim ukrasima i šarenim šljokicama. Ideja za dekoriranje blagdanskih slastica je pregršt, a mi smo napravili kratki pregled najefektnijih dekoracija.

Kako bi vaši cupcakesi dobili božićni izgled, izradite na njima boriće posluživši se kornetima i kremom u boji. Kornet prislonite na vrh cupcakesa, premažite ga i ukrasite kremom koju ste prethodno obojili u zelenu boju, a nakon toga dekorirajte borić raznovrsnim jestivim ukrasima prema vlastitom izboru.

Još jedan od izazova dekoriranja kada su u pitanju slastice svakako je kućica od medenjaka. Ona je izvrsna blagdanska dekoracija doma čija će izrada zabaviti baš sve, i male i velike. Iako je potrebno puno vremena i strpljenja pri izradi, kada se dobije čvrsta gotova konstrukcija sve je puno lakše. Pustite mašti na volju i izradite veselu, šarenu kućicu od medenjaka koja će ovih blagdana krasiti vaš dom.

Slastice mogu služiti i kao dekoracija bora pa se tako ove godine za ukrašavanje možete poslužiti malo drugačijim ukrasima od klasičnih kuglica – meringe kolutovima. Iako je za njihovu izradu potrebno dosta truda, on se svakako isplati jer je ovo vrlo lijepa i jeftina dekoracija. Nakon što izradite meringe smjesu od bjelanjaka i šećera u prahu, na lim za pečenje obložen papirom za pečenje pomoću šprice za ukrašavanje torti izradite kolutove te ih stavite na sušenje 30 do 40 minuta, na 80 stupnjeva. Kada se ukrasi osuše i ohlade vežite oko njih ukrasnu vrpcu pomoću koje ćete ih objesiti na bor.

Još jedna u nizu jestivih dekoracija za bor su slatki korneti. Za njihovu izradu potrebni su korneti, čokolada te različiti šareni bomboni i dekoracije za slastice. Pri rubu korneta probušite rupice na obje strane kroz koje ćete kasnije provući ukrasnu traku pomoću koje će korneti visjeti na boru. Rub korneta umočite u otopljenu čokoladu te pospite šarenim dekoracijama. Kada se dekoracija na rubu stisne u kornete ubacite raznovrsne šarene bombončiće i vesela sladoledna dekoracija za bor je gotova.

Gingerbread ukrasi poznati su diljem svijeta i omiljena su božićna dekoracija, pogotovo djeci koja uživaju u njihovoj izradi i dekoriranju. Nakon što izrađeno tijesto razvaljate, kalupima različitih veličina izrezujte poznate gingerbread čovječuljke. Obavezno na kolačićima izradite rupice kroz koje se kasnije provlači šarena vrpca za vješanje na bor. Nakon izrezivanja kolačiće pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10 do 12 minuta. Iako neće izgledati sasvim gotovi kad se izvuku iz pećnice, ne smije ih se više peći jer će se hlađenjem stvrdnuti i postati hrskavi, a duljim pečenjem bi mogli zagorjeti. Kada se ohlade slijedi ukrašavanje, pri kojem je samo nebo granica te vješanje gotovog ukrasa na bor.

Osim ovih poznatih čovječuljaka, odličan primjer jeftinih ukrasa su i kolačići od prhkog tijesta u različitim oblicima. Postupak dekoriranja isti je kao i za gingerbread čovječuljke.

Fotografije: Pixabay

 

božić božiićni keksići cupcakesi dekoracije jestive dekoracije keksići kućica od medenjaka medenjaci 2017-12-10
Tags božić božiićni keksići cupcakesi dekoracije jestive dekoracije keksići kućica od medenjaka medenjaci

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokoladni božićni kuglof

Sljedeći članak :

Salama s kokosom

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!