Čak pet slatkih hrvatskih proizvoda dobilo prestižnu zvjezdicu Great Taste

Na ovogodišnjem Great Taste Awardsu prestižnu zvjezdicu za svoje su proizvode dobili Nadalina, Imanje Kapronca i Mandarinet.

Hrvatski su se proizvodi i ove godine našli na popisu onih koji su zaslužili prestižnu oznaku Great Taste Awards. Među 3.254 proizvoda koji su zaslužili jednu zvjezdicu, našlo se i pet hrvatskih proizvoda i to tri proizvoda iz splitske Nadaline, jedan s Imanja Kapronca iz Koprivnice te jedan proizvod iz opuzenskog Mandarineta.

Splitska Nadalina osvojila je tri nagrade u kategoriji čokolada i to za tamno-mliječnu čokoladu Dark-Milk Ecuador 60%, zatim Venezuela Porcelana 80%, tamnu čokolada s visokim udjelom kakaa te za čokoladni namaz s dodatkom maslinovog ulja Spread me -olive oil. Tako su, nakon prošlogodišnjih uspjeha u Firenzi i Amsterdamu, i ove godine nastavili dokazivati svoju kvalitetu. „Ovakve nagrade osim priznanja za uloženi trud, uvelike olakšavaju komunikaciju s kupcima. Odmah nakon objave nagrada dobili smo upit za distribuciju Nadalina čokolada u Engleskoj i Švedskoj.“ – kažu nam ponosni tvorci splitskih čokolada.

Jednu zvjezdicu za svoj sirup od maline od čak 20% matičnog soka maline dobilo je i Imanje Kapronca iz Koprivnice, kojima ovo nije prvo takvo priznanje jer su već prošle godine osvojili zvjezdicu za svoj sirup od bazge.  „Za nas je to veliko priznanje i potvrda da se isplatio sav naš trud uložen u usavršavanje našeg jedinstvenog proizvodnog procesa u kojem ne koristimo nikakve aditive.“, kažu nam vlasnici Imanja Kapronca koji se nadaju da će sljedeće godine osvojiti i titulu Great Taste Producera.

I u Opuzenu imaju razloga za ponos jer je njihov Mandarinet postao nositeljem ove zvjezdice za svoju marmeladu od  meyer limuna. Kako kažu iz Mandarineta, ovaj proizvod poseban je po mnogočemu, ali prije svega po „svojoj punoći okusa cijelog limuna s laganom gorčinom i oštrinom, a opet blago slatka da neutralizira taj intenzitet.“ Ovo priznanje vide kao veliki uspjeh i priliku za etabliranje svojih proizvoda na europskom i svjetskom tržištu.

Natjecanje Great Taste Awards održava se svake godine te je jedno od najuglednijih natjecanja u svijetu gastronomije. Mnogi ga nazivaju „gastronomskim Oscarom“. Organizatori su ove godine dobili ukupno 12.634 prijava, od čega je priznanje dobilo njih 4.653. Ukupno 192 proizvoda ocijenjeno je s tri zvjezdice (savršeno), 1.207 proizvoda zaslužilo je dvije zvjezdice (izvanredno), dok je jednu zvjezdicu (jednostavno ukusno) dobilo 3.254 proizvoda. Treba napomenuti kako se na ovom natjecanju ocjenjuje isključivo okus i to testiranjem „na slijepo“, tako da izgled i pakiranje ne utječu na ocjenu. Testiranje provodi više od 500 sudaca iz svijeta gastronomije.

Great Taste Awards svoje će veliko finale imati 2. rujna u Londonu, a tom će prilikom biti proglašeni i ukupni pobjednici u određenim regijama (Great Taste Golden Fork trophy winners ), kao i ukupni ovogodišnji pobjednik (Great Taste Supreme Champion 2018.)

Napomenimo još da su uz ovih pet slatkih, još tri hrvatska proizvoda iz Sirane Gligora dobila ovo priznanje.

Fotografije: Imanje Kapronca, Nadalina, Mandarinet

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.