Bojana Matek s nama danas dijeli recept za ovu ukusnu galettu s borovnicama koja će se izvrsno sljubiti s popodnevnom kavicom.
Sastojci
Za tijesto
- 1 i 1/4 šalice brašna (šalica od 380-400 ml)
- 125 gr hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 – 70 ml hladne vode
Za punjenje
- 500 gr borovnica
- 3 žlice gustina
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice šećera
- 1 žlica meda
- 1 žličica ribane korice limuna
- sok od polovice limuna
- 1 jaje
- 1 žlica svijetlo smeđeg šećera za posipanje ili listići badema
Priprema
Za tijesto u posudu stavite brašno, šećer i sol pa dodajte jako hladan maslac narezan na kockice. Umiješajte maslac prstima dok se ne stvore mrvice. Dodajte pomalo vodu i umijesite tijesto. Ovisno o brašnu koje koristite, možda će trebati dodati malo više vode od gore navedenog. Oblikujte kuglu, spljoštite ju u disk i umotajte u plastičnu foliju. Pustite tijesto da odmori u hladnjaku do sat vremena.
U međuvremenu stavite borovnice u zdjelu. Pomiješajte ih sa šećerom, medom, vanilin šećerom i gustinom . Dodajte im koricu i limunov sok te ih ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju.
Tijesto izvadite iz hladnjaka te tanko razvaljajte, Posložite na njega marinirane borovnice ostavljajući rub od 3-4 cm koji ćete preklopiti preko voća.
Razmutite jaje vilicom, premažite tijesto kistićem, pospite kristal šećerom i pecite oko 20-25 min u pećnici zagrijanoj na 180°C, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju.
Fotografija: Bojana Matek