• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Vanilin kiflice

Vanilin kiflice

Kate Bošković 03 pro 2017 Recept tjedna Leave a comment

Jedan od slatkih klasika – Božić, ali i sve važnije proslave apsolutno su nezamislive bez vanilin kiflica.

Potrebno
  • 10 dkg blanširanih badema
  • 30 dkg glatkog brašna
  • 22 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • naribana korica od limuna
I još
  • kristal šećer/šećer u prahu
  • 2 vanilin šećera
Priprema

Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta. Osušene bademe sameljite.

U zdjeli sjedinite brašno i maslac te toj smjesi dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna, očišćene, samljevene bademe i žumanca. Napravite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva (bez ventilatora).

Izvadite tijesto iz hladnjaka, uzimajte malo po malo tijesta i oblikujte kiflice te ih poredajte na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pripazite da između svakog keksića ostavite malo prostora jer se oni u pečenju prošire. Pecite ih nekoliko minuta dok se na krajevima lagano ne zarumene. U jednoj posudi pripremite smjesu kristal šećera i vanilin šećera pa gotove kifice dok su još tople uvaljajte u tu smjesu.

Dobro zatvorene u metalnoj kutiji, vanilin kiflice mogu trajati i oko dva tjedna.

Napomena

Danas se u dućanima mogu naći već oguljeni bademi, tako da možete kupiti njih i preskočiti prvi korak u pripremi ovih kolača.

Umjesto kristal šećera za valjanje gotovih kiflica možete koristiti šećer u prahu.

Ukoliko vam se tijekom oblikovanja kiflica tijelo počne topiti, vratite ga nakratko u hladnjak.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

[print_link]

božićne slastice božićni kolači kate bošković keksići recept tjedna slatki recept vanilin kiflice 2017-12-03
Tags božićne slastice božićni kolači kate bošković keksići recept tjedna slatki recept vanilin kiflice

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Božićna drvca cupcakesi

Sljedeći članak :

Večer hrvatske kuhinje u Parizu

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!