• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Slatkopedija 06 lip 2023 Recepti Komentari isključeni za Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Navratili smo do bloga Cellulite Factory autorice Kristine Štrige ma kojem smo pronašli recept za fantastičnu tortu kojoj ćete se uvijek vraćati.

Sastojci
Krema
  • 3 listića želatine
  • 500 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 35 g glatkog brašna
  • 200 g krem sira, sobne temperature
  • 100 g maslaca, sobne temperature
Chiffon biskvit (x2)
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 70 ml ulja
  • 80 ml tople vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 110 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
I još
  • 1 kg jagoda
Priprema
Krema

Prvo pripremite kremu kako bi se stigla dobro ohladiti prije dodavanja krem sira i maslaca. U zdjelici namočite 3 lista želatine u 3-4 žlice vode. Ostavite 5 minuta da nabubri.

U srednjem loncu zagrijte 350 ml mlijeka do vrenja. U zdjeli pjenjačom sjedinite brašno, šećer, 150 ml mlijeka i ekstrakt vanilije.

Kad je mlijeko provrije, maknite ga s vatre i postepeno ga ulijevajte u smjesu brašna i šećera uz neprestano miješanje pjenjačom.

Vratite smjesu u lonac u kojem ste kuhali mlijeko te vratite na laganu vatru. Nastavite miješati kremu kako se ne bi zgrudala i kuhajte je dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Ja najčešće kuham dok ne vidim da su se počeli pojavljivati mjehurići.

Izvadite nabubrene listiće želatine i ubacite ih u kuhanu kremu (onu vodu u kojoj su se namakali bacite). Dobro promiješate kako bi se sva želatina rastopila i povezala s kremom. Prebacite kremu u čistu posudu otpornu na toplinu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi te je stavite na kratko u hladnjak kako bi se dodatno ohladila.

Savjet: Kad mi se žuri i nemam vremena čekati da mi se krema hladi na sobnoj temperaturi stavim je zajedno s posudom u malo veću posudu koju sam do pola napunila ledenom vodom.

Biskvit

Radit ćete dva ista biskvita. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 18 (20) cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Razdvojite jaja. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli na srednjoj brzini dok se ne formira mekani snijeg. Dodajte 20 g šećera te nastavite miksati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Ostavite bjelanjke sa strane.

U drugu zdjelu dodajte žumanjke i šećere te miksajte na srednjoj brzini dok ne postanu pjenasti, oko 5 minuta.

Ulijte polovicu ulja i vode i miksajte 1 minutu. Dodajte ostatak ulja, vodu i ekstrakt vanilije te miksajte još 1-2 minute.

Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kratko izmiksajte na najnižoj brzini. Na kraju nježno špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu na 35 – 40 minuta. Nakon 35 minuta provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. U međuvremenu pripremite smjesu za drugi biskvit kako biste ga odmah mogli ispeći.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 5 minuta u kalupu. Prebacite ga na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađene biskvite prerežite na pola kako biste dobili 4 biskvita.

Slaganje

Vraćamo se na pripremu kreme. U zdjeli mikserom izradite maslac, dodajte krem sir i kratko izmiksajte. Izvadite ohlađenu kremu iz hladnjaka, kratko je izmiksajte te u nju dodajte smjesu maslaca i krem sira.

Jagode operite, očistite i narežite na ploške debljine 3-5 mm (deblje jagode će izgledati ljepše u presjeku).

Na stalak za tortu stavite jedan biskvit. Na njega poslažite 200 g narezanih jagoda te premažite 1/4 kreme. Na kremu položite drugi biskvit na koji ponovno poslažite 200 g jagoda i premažite 1/4 kreme. Stavite treći biskvit, nadjenite ga 200 g jagoda i premažite kremom. Na kraju stavite posljednji biskvit i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Onih 400 g jagoda rasporedite po torti kao što sam ja na slici ili ih ostavite u komadu i dekorirajte samo gornju površinu torte.

Vratite tortu na 2-3 sata u hladnjak prije posluživanja kako bi se stegnula krema.

Meni je torta najbolja kad je prije posluživanja izvadim iz hladnjaka i ostavim na sobnoj temperaturi 10 minuta.

Napomena

Ako niste raspoloženi za slaganje torte, probajte ovo u obliku kolača. Ispecite jedan biskvit od 8 jaja, prerežite ga i poslažite polovicu jagoda. Prekrijte jagode kremom, vratite drugi dio biskvita te rasporedite ostatak jagoda i kreme.

Fotografije: Cellulite Factory

2023-06-06

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Sljedeći članak :

Bračke trešnje „ka suvo zlato“: pogledajte koliko košta kilogram trešanja

Povezani članci

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Slatkopedija 24 kol 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!