• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Torta koju je teško ne voljeti: malina i čokolada baš su dobar spoj

Torta koju je teško ne voljeti: malina i čokolada baš su dobar spoj

Slatkopedija 27 srp 2023 Recepti Komentari isključeni za Torta koju je teško ne voljeti: malina i čokolada baš su dobar spoj

Malina i čokolada baš su dobar spoj u ovoj neodoljivoj torti čiji recept nam donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.

Sastojci
Coulis od malina
  • 2 listića želatine
  • 400 g malina
  • 40 g šećera
Biskvit
  • 1 žlica instant kave
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 vanillin šećer
  • 2 jaja
  • 25 g kakao praha
  • 50 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
Sirup za biskvit
  • 50 ml vode
  • 3 žlice šećera
  • 70 ml toplog mlijeka
  • ½ žličice kakao praha
Krema od čokolade
  • 4 listića želatine
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 300 g tamne čokolade
  • 2 žumanjka
I još (za dekoraciju)
  • strugana čokolada
  • listići mente
  • maline
Priprema
Coulis od malina

Prvo pripremite coulis od malina. U zdjelu uspite hladne vode i potopite listić po listić želatine.

U manjem lončiću na laganoj vatri miješajte maline sa šećerom dok se maline ne raspadnu. Procijedite ih od koštica i u još vruće umiješajte ocijeđene listiće želatine.

Kalup za torte ili prsten za torte namjestite na 16 cm te ga s jedne stane obložite (čvrsto) nekoliko puta s prozirnom folijom. Kalup ili prsten stavite na ravnu podlogu i pazite da je zbilja čvrsto omotano prozirnom folijom da vam ne bi coulis isurio van. Ulijte pripremljeni coulis na prozirnu foliju. Ostavite 2 sata u hladnjaku da se stisne.

Biskvit

U međuvremenu pripremite biskvit. Kavu razmutite u dvije žlice vrele vode. Miksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaje po jaje. Sve lijepo sjedinite. Dodajte kavu, kakao i brašno u kojeg ste umiješali žličicu praška za pecivo.

Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu u kalup.

Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 20 – 25 minuta na 180°C. Ohladite.

Sirup za biskvit

Pripremite sirup. Uz miješanje zakuhajte šećer i vodu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Ugrijte mlijeko i u njemu rastopite žlicu kakao praha. Dodajte mlijeko s kakaom u vodu sa šećerom i nastavite kuhati na laganoj vatri 1 minutu.

S biskvita maknite papir za pečenje te ga stavite na stalak za tortu ili ukrasni tanjur. Kapajte malo po malo sirupa po biskvitu dok sve ne upije. Biskvit obložite acetatnom folijom i prstenom za torte, namjestite na veličinu biskvita (dobro stisnite da vam krema ne bi iscurila van kad je stavite).

Krema

Za kremu, namočite listić po listić želatine u zdjelu s hladnom vodom.

Napravite čvrsti snijeg od slatkog vrhnja.

Na pari otopite tamnu čokoladu i dodavajte žlicu po žlicu snijega od slatkog vrhnja, lagano špatulom sve sjedinite. Dodajte žumanjke, promiješajte i umiješajte ocijeđene listiće želatine. Vratite na paru i miješajte 5 minuta da se žumanjci termički obrade. Ohladiti na sobnoj temperaturi.

Slaganje

Na već namočeni biskvit, na sredinu stavite stisnuti coulis od malina (izvadite iz hladnjaka i pažljivo ga odvojite od prozirne folije). Na coulis i sa strane na biskvit pažljivo nanesite kremu od čokolade. Odmah stavite u hladnjak i pustite preko noći da se dobro stisne.

Ukrasite stuganom čokoladom, listićima mente i malinama.

Fotografija: Tirkizna

2023-07-27

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Sladoled s potpisom poznatog repera: stiže u sedam okusa

Sljedeći članak :

Cherlato gelato: ukusno osvježenje s potpisom svjetske zvijezde

Povezani članci

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Slatkopedija 24 kol 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!