Svetom Vlahu u čast: Nina Sardi napravila posebne keksiće za zaštitnika Dubrovnika

Danas se obilježava blagdan svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, u čiju je čast Nina Sardi napravila posebne – škure i bjonde – kekse.

Dubrovnik danas slavi najsvečaniji dan u godini, blagdan svog zaštitnika, svetog Vlaha. Za ovu su prigodu, kao i svake godine organizirana brojna događanja, pripremljene izložbe, nacrtane slike, napisane pjesme… Sveti Vlaho bio je i ostao inspiracija brojnim Dubrovčanima.

No, osim raznih umjetnika, sveti Vlaho predstavlja inspiraciju i u slatkom svijetu. Tako je Nina Sardi, vlasnica OPG-a Sardi, za ovogodišnju Festu svetog Vlaha pripremila posebne škure i bjonde (tamne i svijetle) keksiće.

“Keksi od svetog Vlaha ideja su koju je pokrenula gospođa Tea Batinić, vlasnica obrta koji se bavi proizvodnjom i prodajom gastro suvenira poput ušećerenih badema, arancina i marmelada.“ – priča nam Nina Sardi, objašnjavajući nam da povijest ovih keksića seže u prošlost, kada su časne sestre pravile ove kekse za Festu svetog Vlaha te ih na Kandeloru  nosile na blagoslov u crkvu. Naime, vjerovalo se da blagoslovljeni keksi mogu pomoći kod bolesti grla (treba napomenuti da se na blagdan ovoga sveca svake godine dijeli blagoslov grla, poznatiji pod nazivom grlićanje).

Pa iako ovi keksići postoje već dugo, izvorno su oni bili samo svijetli, odnosno bjondi dok je škura (tamna) verzija keksića nastala u suradnji s OPG-om Goravica s otoka Šipan, inače proizvođačima rogačevog brašna te pod mentorstvom Tee Batinić. Za izradu tamne verzije keksića tako se koristi prhko tijesto s dodatkom rogača.

„Spajali smo jedan bjondi i jedan škuri i vezali ih crvenom fjokom (mašnom).“ – za kraj nam kaže Nina Sardi, čije gastro suvenire poput marmelade, začina, ušećerenih badema i korice naranče možete kupiti na Gundulićevoj poljani, zelenoj placi u Gradu.

Fotografije: OPG Sardi

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.