• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Sve je bolje s čokoladom: pripremite i vi čokoladnu baklavu

Sve je bolje s čokoladom: pripremite i vi čokoladnu baklavu

Slatkopedija 22 lip 2021 Recepti Komentari isključeni za Sve je bolje s čokoladom: pripremite i vi čokoladnu baklavu

Nove verzije dobro poznatih slastica uvijek su dobrodošle pa tako danas uživamo u čokoladnoj baklavi po receptu Marije Herjavić Jerkić.

Sastojci

Tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 4 g soli
  • 40 g ulja
  • 130 g mlake vode
  • 1 žlica kakaa za kolače

Nadjev

  • malo jogurta
  • malo mineralne vode
  • mljevene pistacije

Agda

  • 600 g vode
  • 600g šećera
  • 1 nešpricani limun

Priprema

Od navedenih sastojaka dobro umijesiti tijesto dok ne postane elastično. Podijeliti na 4 jednaka dijela, oblikovati loptice, nauljiti i pokriti prozirnom folijom. Pustiti da odmara što dulje, ali minimalno pola sata – sat na sobnoj temperaturi, kako bi se razvio gluten koji daje elastičnost.

Razvlačiti tijesto i slagati u posudu za pečenje kao sto je prikazano u videu. Svaki sloj tijesta poškropiti s malo mineralne i jogurta i posipati s mljevenim pistacijama.

Kad se stavi zadnji sloj tijesta, paziti da on bude sto ravniji i uredniji (unutar kolača mogu i zguzvani i polomljeni dijelovi tijesta), izrezati oštrim nožem komade, lagano preliti mineralnom vodom i peći na 180°C nekih sat vremena.

Za to vrijeme skuhati agdu od navedenih sastojaka, neka se lagano kuha dok se baklava peče. Vruću baklavu zaliti vrućom agdom.

Napomena

Tijesto se moze napraviti i dan prije i staviti u hladnjak. Tada izvaditi nekoliko sati prije nego krenete raditi da se ugrije ukoliko je bio u hladnjaku.

Brašno nekad upija više ili manje vode, pa po potrebi dodati brašna/vode.

Agda treba jako prekriti baklavu, nemojte misliti da je previše, baklava će upiti i ovo je dobra količina.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

baklava čokoladna baklava marija herjavić jerkić pistacija recept dana 2021-06-22
Tags baklava čokoladna baklava marija herjavić jerkić pistacija recept dana

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: paket pun zdravih i slatkih proizvoda donosi vam Sana delikatese

Sljedeći članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: omiljene slatke recepte, ali i uspomene zapišite u Click design planeru

Povezani članci

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Slatkopedija 24 kol 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!