Svakog dana samo jedno čokoladno jaje organizmu preveliku količinu šećera daje

Nakon što je na deklaraciji pročitala da uskršnje čokoladno jaje sadrži gotovo cijeli preporučeni dnevni iznos kalorija potreban odrasloj osobi, jedna je zabrinuta majka odlučila pokazati što se u njemu točno nalazi.

Rebecca Biham zgrozila se nakon što je pročitala deklaraciju čokoladnih jaja koje je njezino dijete dobilo za Uskrs. Prateći deklaraciju izdvojila je 5 žličica šećera, što otprilike iznosi 26 g te hrpicu stavila pored jaja omotanog folijom. Osim toga, pored hrpice šećera i jaja, za usporedbu je stavila i novčić od 2 penija te fotografiju objavila na svom Facebook profilu uz komentar: „Ovolika količina šećera u samo jednom jajetu? Sigurno ne…čudno!“ – prenosi The Sun.

Prema preporučenim smjernicama NHS–a (National Healt Service) odrasla bi osoba u organizam dnevno smjela unijeti najviše sedam žličica šećera, dok djeca smiju dnevno unijeti najviše od tri do šest žličica šećera, ovisno o dobi djeteta. Iz njezine je objave vidljivo da konzumacijom samo jednog jajeta djeca mogu premašiti preporučenu dnevnu dozu.

Rebeca je za The Sun online izjavila: „Otkrila sam kako je količina šećera u samo jednom jajetu u najmanju ruku zastrašujuća. Svi znamo da su ovakvi proizvodi puni šećera, ali tek kad ga vidimo u čistom obliku shvaćamo koliko je to zapravo. Dozvolila sam svom sinu da ih jede za Uskrs, no svjesna sam njegovih dnevnih unosa kalorija. Tek kada vidite ovakve stvari na društvenim mrežama zastanete i razmislite.“

Mnogi su začuđeno i šokirano komentirali njezinu objavu, no rekli su kako će svejedno nastaviti jesti ove slastice.

Prekomjerna konzumacija šećera dovodi do razvoja pretilosti te brojnih drugih bolesti stoga su iz NHS-a roditeljima preporučuju da djeci ograniče konzumaciju slastica na 100 kalorija dnevno kako ne bi prešli ograničenu dnevnu količinu šećera.

Rebeccin je cilj bio ovom objavom podignuti svijest o tome što naša djeca zapravo jedu i kako to utječe na njihov organizam i daljnji razvoj.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.