Suvenir nadahnut poznatom riječkom slasticom

Riječka slastica poznata od davnina jedno je vrijeme bila potisnuta, no sve se više radi na njezinoj popularizaciji pa je tako ekipa iz kreativnog obrta Sinkopa izradila kuhinjsku krpu s motivom ove kultne slastice.

Na našem smo portalu već donijeli priču o slastici  rigojanči, izrađenoj od čokolade i šlaga, duge i zanimljive povijesti, kao i o nastojanjima Svetozara Nilovića da vrati ovu nezaboravnu riječku slasticu u život. U čast ovoj slastici osmišljena je izložba pod nazivom: “Rigó Jancsi – ljubav kao slatko nadahnuće”, a u kreativnom obrtu Sinkopa obitelji Komnenović izrađena je i krpa – suvenir posvećen upravo ovoj slastici.

S predstavljanja novog riječkog suvenira

Želja autora da suveniri koje nude imaju uporabnu vrijednost dovela ih je do ideje o novoj kuhinjskoj krpi s motivom rigojančija, koji će i na ovaj način biti zaštićen od zaborava. Uz krpu u pakiranju dolazi i recept, iz časopisa Svijet, iz 80-ih godina prošlog stoljeća prema kojem je rigojanči opisan kao tipično riječka slastica, a autori suvenira ponosno ističu da  „on doista jest dio riječkog kulinarskog identiteta i s ponosom ga možemo svakome ponuditi.“

Rigojanči

Zahvaljujući ovim brojnim pothvatima na popularizaciji ovog kolača, on je danas dostupan u nekoliko riječkih slastičarnica i barova, a krpu posvećenu njemu možete kupiti u Rijeci u trgovinama Croatia in a box, Grivica 6A, Reina kava u Gnambovoj ulici 2 ili naručiti na e-mail:sinkopa27@gmail.com.

Fotografije: Kate Bošković, Sinkopa

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.