• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Štrudel – sočan vrtlog

Štrudel – sočan vrtlog

Mirjana Bošković Smrekar 16 velj 2018 Svjetske slastice Leave a comment

Ova ukusna slastica je zbog karakterističnog tijesta koje je potrebno za njezinu izradu, iako naizgled jednostavna, često velik izazov za onoga tko ju priprema.

Štrudel je slastica od slojevitog, vučenog tijesta s punjenjem, najčešće slatkim. Svoju je popularnost stekao u Hasburškom carstvu u XVIII. stoljeću. Prepoznatljiv je dio austrijske kuhinje, ali i u kuhinjama srednje i istočne Europe. Štrudel od jabuka smatra se austrijskim nacionalnim simbolom, ali je i službeni državni kolač u Teksasu. Najstariji recepti za štrudel nalaze se u rukom pisanim kuharicama iz 1696., u bečkoj gradskoj knjižnici.

Riječ štrudel njemačkog je porijekla i označava vrtlog, a u različitim se zemljama ova se slastica različito naziva. U Hrvatskoj se koriste tri naziva, i to: štrudel, štrudla i savijača, a isti se nazivi koriste i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Mađari ovu slasticu nazivaju rétes, Slovenci štrudelj ili zavitek, Česi i Slovaci závin ili štrúdl, a Poljaci sztrucla ili strucla. Najpoznatiji štrudel je  Apfelstrudel – štrudel od jabuka.

Punjenja za štrudel su raznovrsna te mogu biti slatka i slana, a njima se nadijeva tanko razvaljano tijesto koje se zatim rola. Tijesto mora biti toliko tanko razvaljano da se kroz njega može vidjeti, a zatim se polaže na veliku plahtu ili krpu pomoću kojeg se nakon stavljanja punjenja rola i oblikuje idealan štrudel. Karakteristika idealnog štrudela je krhko i lomljivo tijesto te sočan nadjev. Tijesto za štrudel izrađuje se od brašna, jaja i vode, a njegova je izrada dugotrajna i teška stoga se često za izradu štrudela kupuje gotovo tijesto. Pri izradi tijesta, potrebno je paziti da ono prilikom razvlačenja ne pukne te da se ne osuši.

Fotografije: Pixabay

Austrija savijača slatka baština štrudel štrudla svjetske slastice tradicionalni recepti 2018-02-16
Tags Austrija savijača slatka baština štrudel štrudla svjetske slastice tradicionalni recepti

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Tacosi s jabukama i karamelom

Sljedeći članak :

Banana torta s karamel kremom

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!