• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Zasladite si vikend: u ovoj kremastoj torti uživat će i veliki i mali

Zasladite si vikend: u ovoj kremastoj torti uživat će i veliki i mali

Slatkopedija 12 lip 2021 Recept dana Komentari isključeni za Zasladite si vikend: u ovoj kremastoj torti uživat će i veliki i mali

Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran pronašli smo savršen ljetni desert –  Strawberry twinkie tortu.

Sastojci

(za tortu promjera 26 cm)

Kore

  • 100 ml mlijeka
  • 150 ml vode
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • ½ žličice šećera
  • 150 g brašna
  • 5 jaja

Krema od jagoda

  • 500 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 2 žlice vode
  • 20 g gustina

Jogurt krema

  • 9 listova želatine
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 500 g grčkog jogurta
  • 100 g meda
  • 400 ml vrhnja za šlag

Priprema

Kore

Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ukoliko nemate dva, priredite jedan pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.

Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno odjednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.

Kad ste završili, tijesto ostavite desetak da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Ja to radim pjenjačom, a možete i mikserom.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela te ga lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite ju na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.

Kore ohladite, a dok se one hlade, napravite kremu od jagoda jer i ona traži hlađenje.

Krema od jagoda

Jagode narežite na manje komadiće, dodajte im šećer i stavite na laganu vatru neka kuhaju dok ne omekšaju.

Ja sam koristila smrznute pa nisam dodavala ništa vode, već su same pustile kako su se topile. Ako vidite da bi vam moglo faliti tekućine, dodajte koju žličicu vode dok se kuha. Također, malo te jagode zgnječite da budu što manji komadići. Ja ih nisam blendala, ali sam se potrudila da dobijem smjesu sa što manje velikih komada.

Sa strane pomiješajte gustin s vodom, miješajte da se otopi, pa kad je gotovo, dodajte to jagodama i miješajte dok se fino ne zgusne.

Pokrijte kremu i ostavite da se ohladi u potpunosti.

Kad se krema od jagoda ohladila, pripremite si sve za slaganje torte. Znači neka vam  je kalup za torte pri ruci, na dno stavite jednu koru i počnite s pripremom jogurt kreme.

Jogurt krema

Želatinu namočite u vodi. Kad omekša, ugrijte prvih 100 ml vrhnja za šlag skoro do vrenja. U njemu otopite omekšalu želatinu.

Miksajte jogurt i med dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte vrhnje u kojem je otopljena želatina i sjedinite.

U drugoj posudi miksajte preostalo vrhnje za šlag skoro do čvrstog snijega (ali opet neka ostane malo mekše). Povežite te dvije smjese.

Slaganje

Znači, u kalupu je jedna kora. Istresite 1/3 jogurt kreme pa rasporedite malo kreme od jogurta i prošarajte npr. nožem ako je potrebno. Istresite opet dio jogurt kreme, pa kreme od jagoda i tako sipajte dok ne potrošite sve što želite.

Na kremu stavite drugu koru i ostavite tortu u hladnjaku da se dobro stisne.

Napomena

Ova torta ima maleni problem, a to je da ova krema od jagoda „šeta“ unutar kreme, jer nema želatinu pa savjetujem da ju rasporedite u što manjim hrpicama.

Ja sam koristila ovaj put 6 listova želatine i kao što vidite na slikama, jednako dobro se stisne, bude malo mekša i teža za rezanje, ali moj muž tako obožava. Tako da možete slobodno staviti od 6-12 listova (odnosno od jedne do dvije vrećice želatine u prahu) – neće biti onako želatinasta za jesti, samo će utjecati na čvrstoću i stabilnost prilikom rezanja.

Također savjetujem da drugu koru, koja ide na vrh torte možda odmah izrežete na komadiće, na onoliko komadića koliko komada torte želite i trebate. To će uvelike utjecati na izgled torte, olakšati vam rezanje i serviranje.

Fotografije: Pregacha

blog irena gavran jagoda kremasti recepti pregacha recept dana 2021-06-12
Tags blog irena gavran jagoda kremasti recepti pregacha recept dana

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: Nemojte zagristi – mirisni sapuni brenda Sapoon u obliku primamljivih slastica

Sljedeći članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: zasladite ljeto uz paket pun ukusnih proizvoda Dida Boža

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!