U Slunju se, prije više od mjesec dana, otvorilo novo mjesto za slatkoljupce – slastičarnica Diva. Tom smo prigodom porazgovarali s Ivanom Živčić, vlasnicom slastičarnice koja je za naš portal ispričala sve, od ideje o slastičarnici do realizacije, a osvrnula se i na hrvatsku slastičarsku scenu te problematiku obrazovanja za slastičare.
Iza imena slastičarnice Diva kriju se imena Ivanine djece, David i Iva, a ideja o imenu joj je sinula nakon puno razmišljanja. Otvorenju Dive prethodio je dugi period rada i mnogi problemi na koje je naišla zbog pandemije, no ljubav prema slastičarstvu te ogromna podrška koju je imala, kako od obitelji tako i od djelatnika koji s njom rade, nisu joj dali da se odustane.
Ivana kaže kako su pripreme za otvaranje trajale su otprilike 6 mjeseci, no ono što odnosi mnogo vremena su ishodovanja raznovrsnih dozvola.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/09/diva-800x520.jpg)
Već u prvih nekoliko tjedana Diva je postigla veliku posjećenost, a gosti ove slastičarnice raznih su godina i ukusa. „Iskreno ja sam prezadovoljna, još uvijek istražujemo želje gostiju, a one su zasad različite kao što nam je i dob gostiju različita. Tako da su mladi za nekakav moderniji đir slastica, a stariji za nekakvu klasiku od kremšnita, baklave….“ – priča Ivana o prvim danima poslovanja slastičarnice te o željama gostiju.
Pozitivni pomaci na hrvatskoj slastičarskoj sceni
Osvrnula se i na stanje na hrvatskoj slastičarskoj sceni općenito: „Moglo bi se reći da je do nedavno zanimanje slastičara bilo zanemareno i na neki način podcijenjeno. Raduje me da se unazad nekoliko godina mijenja taj stav o zanimanju slastičar i da je sve veći interes za tim zanimanjem.“
Slastičarnica Diva otvorena je prije nešto više od mjesec dana, a prve reakcije gostiju su i više nego dobre.
Smatra kako uspješno pratimo svjetske slastičarske trendove te kako svi koji žele učiti i raditi na kvaliteti svog rada razne svjetske edukacije mogu dobiti i u Hrvatskoj.
„Istina je da te edukacije nisu jeftine, ali su dostupne. Na neki način bi se moglo reći da su nam i razni tutorijali, video uradci, fotografije iz raznih medija danas dostupni i pomoću njih možemo puno naučiti.“
Među hrvatskim kolegama ima mnogo onih koji su zaslužili Ivanino divljenje, no kaže kako ne bi nikog posebno isticala.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/09/diva_2-509x800.jpg)
Osim što je uspješna voditeljica slastičarnice, Ivana je i nastavnica stručnih predmeta u srednjoj školi. Na pitanje koliki interes djeca pokazuju za učenje i rad Ivana odgovara: „Djeca će pokazati interes za struku ako im taj predmet približite i učinite interesantnim. Ima trenutaka kad nije interesantno, a to se odnosi na usmene i pismene provjere znanja, a sve ostalo je zanimljivo jer oni svojim rukama stvaraju određena dijela, koja na kraju mogu kušati i biti ponosni na sebe kako su nešto napravili i primijetila sam kako ih to raduje.“
Glavni izazovi u obrazovanju
Jednim od najvećih problema prilikom školovanja za slastičara Hrvatskoj Ivana smatra nedostatak stručne literature, no ipak kao najveći problem izdvaja financije.
„Mi dobijemo 8 kuna po učeniku za praktični rad, za jednu vježbu. U našem je zanimanju bitan rad i praksa i to nam je premalo sredstava. Osim toga problem su i zastarjela oprema i kabineti. Mislim, danas je slastičarstvo podignuto na jednu višu razinu u ugostiteljstvu. Svi možemo vidjeti kakva se oprema, razni alati, a i sirovine koriste kod izrade slastica, a upravo to isto školama nije dostupno. Isto tako mislim da bi trebalo sve strukovne nastavnike stalno educirati ako želimo pratit svjetske trendove u radu i kvaliteti rada s učenicima. Od svojih kolega sam čula da su otvoreni centri izvrsnosti (opremanje kabineta i edukacija nastavnika) koji su financirani projektima EU fondova, a to se odnosi na veće gradove i škole s više učenika, što znači da opet određena mjesta ostaju zakinuta po mnogo čemu.“ – izložila je svoje viđenje problema u hrvatskom obrazovnom sustavu za slastičare.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/09/diva_3-800x543.jpg)
Pitali smo ju i za praktičnu nastavu koju đaci obavljaju tijekom školske godine, imaju li adekvatne uvjete i mogućnost stjecanja praktičnih vještina: „Što se tiče praktične nastave ja sam jako zadovoljna jer moji učenici idu na Plitvička jezera odrađivati praksu i tamo zaista imaju mogućnosti dobiti kvalitetno osposobljavanje, od radioničkog do hotelijerskog slastičarstva. Ima više objekata kroz koja oni prolaze i u svakom objektu je različita izrada slastica. Stručno i ljubazno osoblje u tim objektima im je uvijek spremno pomoći i sve u detalje pokazati. Naši učenici se školuju po JMO programu što znači da imaju jako puno prakse, a praksa u našem strukovnom zanimanju je bitna.“
“Morate jako voljeti ono što radite”
Što se pak zastupljenosti slastičarstva u medijima tiče, Ivana kaže: „Rekla bih da u medijima ima prostora za slastičarstvo, ali isto tako moramo sami biti aktivni i promovirati taj naš rad. A prikazuje li se rad na adekvatan način – tu mislim da uvijek ima prostora za poboljšanje.“
Na kraju smo ju pitali da s nama podijeli slatki savjet za uspješnu pripremu slastica na što Ivana kratko odgovara: „Savjet je da morate jako voljet ono što radite – tu je sva mudrost.“
Fotografije: Diva