• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti» Događanja»„Slatka zemljo, Istro mila“ – revijalna izložba slastica

„Slatka zemljo, Istro mila“ – revijalna izložba slastica

Mirjana Bošković Smrekar 11 lip 2018 Događanja Leave a comment

U Vižinadi je prošlog tjedna održana revijalna izložba na kojoj su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Poreča te Strukovne škole iz Rovinja izrađivali tradicionalnu slasticu pandešpanj na tradicionalan te na inovativan i kreativan način.

Općina Vižinada je 6. lipnja 2018. bila  domaćin druge revijalne izložbe pod nazivom „Slatka zemljo, Istro mila“.  U sklopu ove izložbe sudjelovale su dvije srednje škole i to Turističko-ugostiteljska škola Antuna Štifanića iz Poreča te Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja. Učenici ovih škola su u svojim timovima pripremali tradicionalnu slasticu pandešpanj s tradicionalnim receptom te istu slasticu s inovativnim i kreativnim receptom.  Izložba je održana u tek obnovljenoj zgradi kuće Maraston u Vižinadi. Na otvorenju je načelnik općine Vižinada pozdravio sve prisutne te zahvalio srednjim školama na ukazanom interesu i rekao: “Ovakvim događanjima prenosimo tradiciju na najmlađe, ovo je ujedno i promocija zvanja i zanimanja koja su u manjku, čime učenicima dajemo primjer te potičemo interes za razvoj ovakvih zanimanja.” Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča Vesna Baranašić zahvalila se Općini Vižinada na ovoj inicijativi što uvelike pridonosi promociji zanimanja ugostiteljske struke poput slastičara kojih uvijek nedostaje.

Članovi povjerenstva za ocjenjivanje, Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Laura Kešac i Solidea Ferenac Perhat, ocijenili su najboljima učenike Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, a nakon degustacije uručena su priznanja školama za doprinos u očuvanju tradicije istarskih slastica.

Voditelj ovog projekta  je prof. Davor Ban, a receptura pobjedničke tradicionalne slastice predstavit će se u okviru ovogodišnje manifestacije „Slatka Istra“ u kolovozu u Vižinadi i uvrstiti u online višejezični slastičarski vodič Istre.

Program su uveličali i učenici OŠ Jože Šurana Višnjan PŠ Vižinada izvedbama recitacija i plesa pod mentorstvom učiteljica Ane Pahović i Tine Pajdaš.

Fotografije:  Općina Vižinada

događanje istra pandešpanj tradicionalne slastice 2018-06-11
Tags događanje istra pandešpanj tradicionalne slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

(Ne)savršena ljetna torta

Sljedeći članak :

Titula pobjednika Europskog slastičarskog kupa pripala Šveđanima

Povezani članci

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023
Natjecanje s mirisom Božića: poznati pobjednici ovogodišnjeg izdanja Panettone daya

Natjecanje s mirisom Božića: poznati pobjednici ovogodišnjeg izdanja Panettone daya

Mirjana Bošković Smrekar 22 ruj 2023
Noviteti na najvećem sajmu čokolade: Salon du Chocolat otvara nova područja te obnavlja Escape Japon

Noviteti na najvećem sajmu čokolade: Salon du Chocolat otvara nova područja te obnavlja Escape Japon

Mirjana Bošković Smrekar 07 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!